Tofumonster: hoe frituur je tofu

Dreumes Thijme is een tofumonster. Hij noemt het ‘fff’ en het gaat altijd als eerste op (net als ei of kaas, eiwitten weet u). Hij gaat met oogkleppen te werk als er tofustukjes op zijn bord liggen.

Het is trouwens niet eng hoor, die tofu. Je kunt het gewoon leuk marineren en frituren.

Tofu knapperig bakken blijkt niet zo makkelijk, maar met enkele tips kom je een heel eind.

1. Haal het vocht eruit. Persen, drukken, knijpen. Maakt niet uit, als het vocht er maar uit is. Snijd in kleine blokjes, ter grootte van een dobbelsteen.

2. Verhit je olie goed en doe niet zuinig. In een gietijzeren wok moet je toch wel een laagje van een centimeter hebben staan.

3. Frituur in kleine porties en pas als de olie gloeiend heet is.

Je kunt de blokjes naturel gebruiken in bijvoorbeeld een curry, maar ook van tevoren marineren met specerijen en wat olie.

4 reacties

 1. Ik doe de stukken altijd echt een stuk groter, omdat ze anders bij het frituren behoorlijk hard worden en dan eventuele saus niet opnemen. Hard van buiten, zacht van binnen, dat is eigenlijk het lekkerst (vind ik dan he). Maar misschien zijn die grote stukken voor de kleintjes te groot, dat zou kunnen.

 2. Als je van luchtige tofublokjes houdt zou je eens moeten proberen ze eerst even in te vriezen. Als je ze daarna ontdooit zie je meteen al dat de structuur veranderd is. Dat gaat het beste met silken tofu, maar met de andere soorten natuurlijk ook.

  Even kijken of ik hier een foto kan plakken:

  Anders moet men maar even klikken op deze link: http://www.aziatische-ingredienten.nl/zelf-tofu-puffs-maken-recept/

 3. @Tertia: Nee hoor, groter is geen probleem voor kleintjes. Maar ik heb sowieso nooit het idee dat tofu nog echt veel saus opneemt in zo’n korte tijd. Marinade wel.
  En ze worden alleen hard als je ze te lang bakt toch?
  Bovenstaande waren precies zoals jij zegt: knapperig goudbruin, maar zacht van binnen. Maar mijn tofu kwam uit de vriezer. Eerst ontdooid, daarna uitgeknepen.

  @Robin: mijn tofu kwam uit de vriezer!

 4. Aha, vandaar dat ze dus zo mooi sponzig werden.
  Crispy van buiten, luchtig en sappig van binnen.

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven