Eetopvoeding & tips voor moeilijke eters

‘Moeilijke eters’, eigenlijk vind ik dit een vervelende term. Het heeft zoveel oordeel in zich. Maar omdat iedereen weet welke richting ik op wil, hou ik het toch maar even als begrip aan.

In artikelen (tijdschriften, grote sites) die gaan over moeilijke eters, zul je tips aantreffen die erop gericht zijn je kind te belonen en straffen aan tafel bij gedrag die als gewenst, danwel ongewenst wordt bestempeld.

Ik heb echter een andere visie op baby’s, dreumesen en peuters aan tafel. Belonen en straffen hoort wat mij betreft niet aan tafel*. Belonen en straffen gaat namelijk over het algemeen over de manier WAAROP gegeten wordt: veel, weinig, treuzelend, rommelig. Ik besteed liever aandacht aan smaakbeleving en het eten zelf.

Ben je benieuwd naar tips voor het eten met kleine kinderen? Kijk dan naar mijn 7 tips over eetopvoeden.

En hier vind je tips over het beginnen met bijvoeding en de Rapley Methode.

Heb je een groenteweigerend kind? Lees dat dit stuk en bekijk de ervaringen van Marieke die aan de slag ging met mijn eetopvoedingstips.

Ik heb ook nog wat te vertellen over niet lusten en proeven, smaakuitdagingen en speels eten.

(*en in het algemeen niet. In kijk sowieso liever naar het hoe en waarom in gesprek)

2 reacties

 1. Onze dochter is 18 maand. Sinds ze mocht overstappen van gepureerd eten naar “brokjes” eten, zijn we beginnen sukkelen. De brokjes bleven zitten in de mond of spuugde ze uit , het gaat zover dat ze nu zelfs weigert te eten. Dit gaat nu al zo voor 3tal maand. Ze eet goed bij de onthaal moeder, soms gepureerd, soms brokjes. Soms spontaan, soms door haar kwaad te maken. Maar thuis is het grootste probleem. Hier wil ze niets eten qua warme maaltijd en fruit. Fem weegt 9.5 kg en is 78 cm groot. Dit valt mee. Maar ik begin me toch zorgen te maken. Elke maaltijd nodig ik haar uit, betrek ik haar, geef haar tijd, mag ze met haar handen eten. Maar vaak komt ze er gewoon niet aan. Het is alsof ze er vies van is. Ze wil het niet aan raken en niet proeven en het zegt gewoon “Neen”. Lekkere zaken zoals spaghetti ofzo verleiden haar ook niet. Dit gaat zo thuis, maar ook ergens anders, of bij oma’s enzoverder. Dus momenteel eet ze enkel “flink” 3 dagen in de week bij de onthaal moeder. Ik dacht dat ze me wilde testen, maar dit blijft maar duren…

  • Ha Annelien, wat een lastige kwestie! Ik denk niet dat kinderen erop uit zijn om je te testen. Kwaad maken lijkt me ook niet handig.
   Geef je haar na het eten een alternatief? Ik gok van niet? Zoja, dan kun je dat beter niet doen.

   Ik vrees dat ik verder ook geen tips voor je hebt, dan je al op de site hebt kunnen lezen. Al je je zorgen gaat maken om haar gezondheid is het wellicht verstandig eens met de huisarts te praten.

   Sterkte!

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven