Taart voor onze driejarige meneer

Onze peuter is 3 jaar geworden. Ik maak de stand op: hij lust nog steeds zo’n beetje alles en eet lekker. Maar hij is duidelijk erg bezig met andere dingen en wil nog wel eens ineens van tafel gaan. Of hij zegt halverwege zijn bord dat hij vol zit, maar vraagt vervolgens wel om yoghurt. Dat is een uitdaging voor ons, want tot op heden ging het allemaal vrij makkelijk aan tafel.
Het moeilijkste is nog wel om niet in een soort van straffen-en-belonen gesprek te belanden.

“Ikke heb volle buikie.”
– “Okee, dat kan, dus je bent klaar met eten?”
“Ja. Yoghurt hebben?”
– “Nou, er ligt nog eten op je bordje, dus dan gaan we nog geen yoghurt pakken.”

Moeilijk moeilijk. Want de link tussen eten en wat erna kan komen is al gelegd. Ik probeer dan uit te leggen dat als zijn buik vol is, er ook geen plek voor yoghurt meer is en als zijn buik niet vol is, er ook eerst nog eten van zijn bord bij kan. Yoghurt (of iets dergelijks) is extra, voor als we nog wat lusten. En hij weet inmiddels dat we geen eten willen weggooien. Met de uitzondering voor iets dat hij echt niet lust trouwens, want tegen heug en meug eten is geen goed idee.

Vandaag hadden we weer een gesprek als hierboven. De yoghurt kwam echter alvast op tafel omdat we wel zo’n beetje het eten wilden afronden. Nou, meneer gooide in rap tempo zijn Thaise groene curry naar binnen. Vanwege het vooruitzicht van de yoghurt. Tja.

Goed, hij is nu drie. Zijn tante had zijn verjaardagstaart gemaakt, want zij kan dat leuk.
Omdat de mooie taart te klein was voor alle visite, had ik er nog een simpele gevulde cake bij gemaakt: een zelfgemaakte cake doormidden gesneden en tussen twee stukjes een laagje mascarpone en vlierbesjam/mangojam.

verjaardagstaart_T3jaargevuldecake_verjaardag3T
We hadden ook nog tramezzini gemaakt en uit de keuken van de oma van T. en C. kwamen heerlijke koude quiches.

quiches_verjaardag3Ttramezzini_verjaardag3T

2 reacties

 1. Hoi ,
  Gefeliciteerd!
  Heel herkenbaar het verhaal met de yoghurt.
  Onze meneer is nog iets jonger, heeft specifieke eet voorkeuren
  (olijven, pijnboompitten en noten, peper op zijn eten) en soms ook niet het bord leeg,
  maar wel opteren voor yoghurt.
  Het blijft een beetje schipperen. Bij ons is helemaal niet eten; geen yoghurt. Wel de meerderheid op, maar als de concentratie echt weg is.. later wel yoghurt.

 2. Dankje :)

  Toen hij een dreumes was, gaven we hem wel vaak yoghurt, een half uur na het eten ofzo. Omdat ze inderdaad wat minder geconcentreerd zijn vaak. Maar nu hij wat ouder is, merken we dat er weer een andere ‘aanpak’ nodig is. Op alle fronten trouwens haha.

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven