Spelenderwijs eten met baby, dreumes en peuter

BCpk9NjCUAAZYpM.jpg_large

Het is geen geheim dat ik niet dol ben op spelen met eten. Doperwtje verstoppen, vliegtuigje spelen, mij niet gezien. Om maar niet te spreken van die enge wit-blauwe chocopasta die ik onlangs in de supermarkt zag (blauw! echt!) en worst met een smiley erop.

Maar ik vind het wel leuk om eten speels te maken op een andere manier. Onderstaande ‘spelletjes’ ontstonden hier spontaan, maar hebben achteraf bekeken iets gemeen: ze zijn erop gericht om te ontdekken en zintuigen te prikkelen.

Zo aten wij vorige week sperziebonen en uit een of twee sperziebonen waren de kleine boontjes gesprongen. Ik was vooral zelf even verbaasd, want oja!, de sperzieboon is een peulvrucht en het buitenste groene is dus een peul met daarin kleine schattige boontjes. Ik zei tegen mijn peuter dat hij de sperzieboon eens moest openpulken. Zijn verbaasde blik was onbetaalbaar.

Gisteren maakte ik deze rodekoolsalade met sinaasappel en pistachenootjes. Op de snijplank lagen sinaasappelschillen met nog best veel vruchtvlees eraan. Ik zei tegen T. dat hij ze uit kon schrapen met zijn tanden. Hij snapte er niks van en daarom kneep ik de schillen maar uit in zijn mond. Wij speelden dus citruspers. Hij vond het te gek en ging zelf door toen ik stopte. Wat voor geen meter lukte, maar het idee was leuk.

En dan nieuw in ons repetoir: ogen dicht en proeven. Dat doen we gewoon bij het avondeten. Vaak weet hij te benoemen wat hij proeft, maar dat is op geen niet heel moeilijk, aangezien alle afzonderlijke smaakelementen al op zijn bord liggen bij het avondeten en hij soms gewoon even kijkt wat er aan komt. Het wordt vooral lollig als hij zelf de opdracht geeft wat ik hem moet laten proeven: ‘moet olijf proeven’ en dan stop ik er iets anders in, paprika ofzo.

Met mijn heren vond ik het leuk toen ze baby waren om me dan door ze te laten voeren. Daar gingen ze van glunderen en ook ik vond het geweldig lief om te zien.

Zijn er meer van zulke speelse acties te bedenken?

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven