Recensie ‘Wat eten we vandaag?’

watetenwevandaag_cover

‘Wat eten we vandaag?’ is het net uitgekomen kookboek, geschreven door Susan Aretz, waarbij gezinnen aan de hand genomen worden met weekmenu’s.

Ik ken Susan al een tijdje en keek intensief mee in de eerste periode na het ontstaan na Smulpaapje (haar site) en ken haar passie voor eten met kinderen. Het is leuk dat deze passie vertaald is in haar eigen boek! En een kookboek met complete weekmenu’s, was er nog niet.

Voor wie is dit boek bedoeld?

‘Wat eten we vandaag’ is geschreven voor gezinnen. Met name gezinnen waarbij de ouders wel graag vers eten op tafel willen zetten, maar niet zelf te veel willen nadenken over het eten en niet willen terugvallen op kant-en-klaar. Uitgangspunt is dat je een weekmenu kiest en dan ook maar 1x boodschappen hoeft te doen: zelfs de boodschappenlijstjes staan al in het boek.
De recepten zijn bedoeld voor twee volwassen en twee kinderen tot 12 jaar. Met een, drie of meer kinderen zul je dus even zelf aan het rekenen moeten slaan voor de gerechten (en boodschappenlijsten) of zelf per maaltijd een bijgerecht moeten bedenken. En natuurlijk eten kinderen van 11 jaar veel meer dan een dreumes-tweeling, dus kijk goed naar de hoeveelheden.

De recepten

Wat opvalt is dat de recepten makkelijk te maken zijn, niet te chique, maar wel afwisselend. Het ene recept lijkt wat vullender dan het andere. Zo is er bijvoorbeeld een courgettecake met feta, waarbij wij zelf een bijgerecht nodig zouden hebben (idem voor wortel-kokos-tomatensoep) en zouden wij van de pasta-ovenschotel met 500g pasta (ongekookt gewicht) juist weer wat overhouden.
Ik heb een trouwe lezer, Leontien, die naar mijn idee binnen de doelgroep van dit boek valt, gevraagd twee recepten uit het boek te koken.
Leontien testte ook de bovengenoemde ovenschotel en had inderdaad pasta te veel. Je kunt dit zelf nog een beetje inschatten voor je gezin of kijken wat je met de restjes kunt. In het boek geeft Susan daar ook leuke tips voor; met een restje couscoussalade maak je bijvoorbeeld de volgende dag een gevulde paprika.

Leontien maakte ook een curry; veel groenten en klaar in een kwartiertje; heel handig voor doordeweeks. Wel merkte ze op dat het handig zou zijn geweest als er bereidingstijden bij zouden staan. Met de curry was ze in een kwartier klaar en met de ovenschotel pas na 45 minuten. Hoewel de recepten bedoeld zijn voor doordeweeks, kost het soms wel langer dan een half uur duren om ze te bereiden. Je kunt die recepten, zoals bijvoorbeeld een flammkuchen, natuurlijk ook naar het weekend schuiven.

Als extraatje staan er ook recepten in het boek voor ontbijtjes, toetjes en baksels.

Groenten

In veel gerechten zit rond de 500 gram groenten en bij sommige gerechten zelfs nog minder (soms ook meer). Ik reken zelf voor twee volwassenen, een kleuter en een peuter op ongeveer 700 gram groenten per maaltijd. Mocht je ook de richtlijnen van het voedingscentrum hierin volgen (volwassenen 200g en kleine kinderen 100-150g) dan moet je als je de weekmenu’s van dit boek volgt, zorgen dat je bij de lunch of als tussendoortje ook wat groenten binnen krijgt of toch de hoeveelheden wat aanpassen.
Over groenten gesproken: er staan vegetarische gerechten in het boek, die soms wel en soms niet aangeduid zijn als vega. Als je volledig vega eet, kun je vanzelfsprekend niet alle recepten binnen de weekmenu’s volgen en is dit boek niet zo handig voor je.

Hoera, mango-azijn!

Het leuke aan dit boek is dat Susan heeft geprobeerd de recepten breed toegankelijk te houden, maar dat ze toch ook aandacht besteedt aan bijzondere producten. Zo zet ze onder andere de mango-azijn van Foodelicious en het brood van Edwin Klaasen in de schijnwerpers. Want waarom zou je een broek of boek wel online bestellen en goede azijn niet?
Ze schrijft ook wat leuks over kopen bij lokale, kleine ondernemers; iets dat ik van harte toejuich.

Smileys

Het boek is vrolijk vormgegeven. De letters zijn speels. Als tegenwicht zijn de foto’s juist wat rustiger gehouden met steeds min of meer dezelfde opzet, waardoor het geheel een goed evenwicht heeft.
De teksten zijn duidelijk doorspekt met een andere ‘passie’ van Susan: social media. Smileys ontbreken niet en misschien dat sommige twitter- en instagramloze mensen niet zullen snappen wat #bakkertjezelf precies betekent (dit is een hashtag die bovengenoemde bakker Edwin gebruikt).

Wat eten we vandaag | Susan Aretz
Spectrum, 216 pagina’s, 25 euro

9789000344345

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven