Rapley bijvoeding en oppas & kinderdagverblijf

IMG_4952

Een lezersvraag.

Hi Annemieke!

Wat leuk dat ik je site gevonden heb: eindelijk een normale goed leesbare site over Rapley.
Ons zoontje is ook een lentekind op 2012: hij is van april.

We zijn toen hij 6 maanden was begonnen met Rapley.  Alleen in de avond krijgt hij nu een bordje pap: dat vinden we goed werken.

Ik voed nog volledig op verzoek en waai mee met de wind. Ben dus gewoon lekker makkelijk: als hij wil eten krijgt hij eten, anders niet.
Dat houdt ook in dat ik (helaas) niet een echt schema heb. Laat staan regelmaat.

Heb je tips hoe ik dat beter zou kunnen regelen? Ik ga nl binnenkort weer werken. Tegen de oppas moet ik dan wel duidelijker zijn.

En de laatste vraag…hoe zijn jouw ervaringen met kinderdagverblijven en Rapley? Ik ben vorige week bij een KDV geweest, en daar wisten ze niet eens wat het was.
Eigenlijk vind ik de Rapley methode minder geschikt voor een KDV, omdat je er toch wel echt bij moet blijven. Wat vind jij?

Laat ik beginnen te zeggen dat ik zelf geen ervaring heb met kinderdagverblijven en ook niet met rapley bijvoeden in de eerste maanden en oppassers. Wij waren hoogstens een paar uur weg en dat was altijd wel te overbruggen zonder eten.

Eerst mijn reactie met betrekking tot het schema: de eerste maand probeerde ik onze baby zoveel mogelijk in alle rust te laten knoeien met het eten. Dus op een apart moment en het liefst zonder springende peuter ernaast. Met 7 maanden at hij alle maaltijden aan tafel mee. Bij het ontbijt kreeg hij wat brood. Bij de lunch fruit en bij het avondeten groenten/aardappels. Dit lijkt veel, maar omdat hij vooral alles zelf deed kreeg hij niet zoveel binnen en kon het op deze manier.
Ik vind het belangrijk dat hij het gebeuren aan tafel mee krijgt. Ik probeer het wel een beetje rustig aan tafel te houden.
In maand acht wilde hij wat minder zelf doen en gaven we met een lepeltje bij. Dat gebeurde met de avondmaaltijd.

Dan wat betreft rapley en derden en dan met name een kinderdagverblijf: ik zou er zelf niet voor kiezen in de eerste twee maanden. Rapley betekent voor mij namelijk niet alleen zelf en stukken eten, maar ook: rust, tijd en aandacht.
Nu wil ik nogmaals benadrukken geen ervaring te hebben met kinderdagverblijven, maar kan ik me wel voorstellen dat alledrie de zaken daar niet zoveel aan de orde zijn als ik zou willen. Er zijn natuurlijk veel meer kinderen die ten eerste geluid maken en ten tweede aandacht nodig hebben.
Ik vind dat je zeker de eerste tijd echt wel alert moet zijn dat er geen grote stukken in de mond verdwijnen en dat alles goed gaat en daarom zit je het liefst zelf pal naast je kind. Ik althans wel. Ik had het met onze jongste van 9 maanden nog steeds. Bij grote broer gebeurde er nooit wat, maar nummer twee heeft er een handje van te grote stukken door te willen slikken en dat gaat dan natuurlijk niet handig.

Wat je kunt doen is ’s ochtends fruit geven bij het ontbijt. Dan ben je er zelf bij. Groenten kun je ook zelf geven bij het avondeten thuis. Op het kinderdagverblijf zouden ze brood kunnen geven en rijstwafel. Dat gaat altijd wel goed, omdat het meteen soppig wordt als je baby het eet.
Je kunt ook overwegen om je zoontje daar wel een pureetje te laten eten (even aannemende dat hij er niet de hele week heen gaat): zelfgemaakt of uit een potje. Worteltjes of peer uit een potje smaken namelijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld broccoli, wel daadwerkelijk naar wortel of peer.

Ik hoop dat je wat aan mijn gedachten hierover hebt! Hieronder vind je bij de reacties nog ervaringen van andere ouders.

10 reacties

 1. Hoi,

  Ik wilde even als tip geven om naar een gastouder te gaan kijken in plaats van een kinderdagverblijf. Bij een kinderdagverblijf (uitzonderingen daargelaten) hebben ze minder tijd en aandacht voor je kind en bij een gastouder zijn toch meer kinderen dan thuis en toch meer aandacht. Bovendien is er met een gastouder in overleg vaak meer mogelijk dan op een kinderdagverblijf.

  Groetjes, Wendy

 2. hoi Annemieke,

  Ik begrijp haar vraag niet goed dat ze zich afvraagt of het wel kan omdat je bij stukjes eten erbij moet blijven. Als je een kind een potje voert dan blijf je er toch ook bij?

  Goeie tip van de gastouder. Ik heb er fijne ervaringen mee. Ze wist niks over stukjes eten en zelf doen. Toen ik erover vertelde (toen L. 8 maanden was en voor het eerst naar haar toe ging), vond ze het erg leuk en is ze meteen ermee aan de gang gegaan. Ze zei dat ze het jammer vond dat ze het niet geweten had toen haar zoontje zo klein was. En nu zijn er meerdere kindjes waarvan de ouders er daardoor geïnspireerd zijn om ook met deze manier van voedselintroductie aan de slag te gaan.

  groetjes, Cathelijne

 3. Cathelijne, natuurlijk zit je er dan ook bij met volle aandacht. Maar… een hapje puree geef je en dan kun je in principe even naar een ander kind kijken. Bij stukken groente, fruit (bv. komkommer) ben ik veel alerter. Maar er zijn genoeg etenswaren te bedenken waarbij je niet met je ogen voor de mond van de baby moet hangen inderdaad. ;)

 4. Of je meteen je kindje volgens de Rapley-methode te eten geeft of pas later nadat hij eerst prutjes heeft gehad, maakt naar mijn idee weinig uit. Ook nadat hij prutjes uit een potje heeft gegeten, zal hij uiteindelijk moeten leren stukjes te gaan eten. En in beginsel moet je er dan ook bij blijven. Overigens, potjeseten krijgt een kindje met een lepel en kan hij ook nog niet zelf.

  Naar mijn mening moet een KO-leidster dus sowieso bij je kindje blijven als hij eet. Volgens mij zitten ze bij de meeste dagverblijven gewoon netjes met zijn allen aan tafel, dus voldoende oog voor ieder kindje tijdens het eten, lijkt mij.

  Bij ons op de opvang deden ze niet moeilijk over de Rapley-methode. Het is trouwens maar een naam; als je het stukjes-eten noemt, zijn ze er ineens wel mee bekend misschien? Je kunt ze in ieder geval altijd uitleggen hoe de methode werkt. Als je bang bent dat ze er toch iets minder goed mee om kunnen gaan, kun je je kindje op de KO zacht fruit laten eten, zoals goed rijpe peer, banaan, druif (zonder velletjes), enz. Brood gaat eigenlijk altijd wel goed. Hetzelfde bij eventueel avondeten die ze op de KO moeten krijgen; zachte groenten en aardappel. Gaat dat goed en krijgen de leidsters meer ervaring, kun je de hardere soorten laten aanbieden. Thuis bied je natuurlijk gewoon aan wat je zelf wilt en je vertrouwd bij voelt. Mijn ervaring is dat het gewoon een kwestie van doen is en er niet te bang en moeilijk mee om te gaan. Dat geldt dus ook voor de KO.

  Overigens mag ik verwachten dat een goede KO-leidster tijdens de opleiding echt wel iets over Rapley leert. Dat ze er geen praktijkervaring mee hebben, is een ander verhaal. Meestal komt dat omdat de meeste ouders Rapley niet hanteren en daarmee de kindjes op de opvang dus ook prutjes krijgen. Ik vind dat zonde. En als het erop aankomt, jij als ouder wist voordat je ermee begon toch ook niet hoe het zou werken?

  Voor wat betreft een schema; gewoon het eten aanbieden op de momenten dat jijzelf eet of in het geval van de KO er gegeten wordt. Eet je kindje niet, is dat goed, eet je kindje wel, is dat natuurlijk beter. Maar van lieverlee zal je kindje echt wel meedoen met het schema wat ze op de KO hanteren. De tijd die ze krijgen om te eten, lijkt mij ook voldoende en je kindje zal zich daar ook echt wel naar aanpassen. Kijk wel even wat hun schema is in verband met de (afgekolfde melk) flesjes die je kindje ook krijgt. In ons geval was het beter namelijk om eerst het vaste voedsel te geven en daarna het flesje, terwijl het volgens de Rapley-methode eigenlijk andersom zou moeten zijn.

  Vergeet natuurlijk niet te melden op de KO dat het in ieder geval altijd belangrijk is dat je kindje tijdens het stukjes-eten goed rechtop zit.

  Al met al: mijn ervaringen met de Rapley-methode op de KO zijn heel erg goed. Ook al is ons kindje de enige die op die manier haar eten krijgt op de KO, ze weten er daar (altijd in goed overleg met ons) heel erg goed mee om te gaan en vinden het heel erg leuk om te doen. Misschien komt dat ook omdat bij ons op de KO heel erg gestimuleerd wordt dat het kind alles zelf ontdekt. Het mag overal mee kliederen, mag alles proeven (wat te proeven valt) en mag alles vastpakken wat het maar wil. En daarmee dus automatisch ook het eten.

  Ik zou zeggen; overleg met de KO, bespreek hoe jij het graag wilt en er zullen (misschien met hier en daar een kleine aanpassing) vast genoeg mogelijkheden zijn om jouw kindje gewoon stukjes te laten eten. Succes!

 5. Kinderdagverblijf en Rapley, daar kan ik echt een boek over schrijven. Mijn zoon is inmiddels anderhalf en kreeg het eerste half jaar uitsluitend borstvoeding. Na vier maanden kwamen de leidsters vragen of hij misschien een potje fruit mocht, voor de gezelligheid. Nou, nee, hij krijgt BV en dat voorziet. Na een half jaar zijn we thuis begonnen met fruit, meneer genoot volop van banaan, mango en vooral het geglibber tussen zijn vingers. Ik heb toen op het KDV ook verteld over Rapley en stukjes eten, maar daar hadden ze nog nooit (!) van gehoord.
  Potjes heeft hij na verloop van tijd wel gekregen vanwege het gemak (wat we thuis weer compenseerden door heel netjes te Rapleyen…) maar nooit potjes met gemengde ingrediënten omdat dat niet lijkt op en smaakt naar de groente en fruit die hij thuis kreeg. Dus zelfs toen hij bijna een jaar was at hij de potjes met maar een soort fruit of een soort groente voor 4 en 6 maanden. Hij at dan wel weer, een beetje tegen hun zin, twee of drie potjes leeg. Daar was ik altijd wel een beetje gemakkelijk in; dan kreeg hij om 16.30 uur bij hen de groente vulden we dat thuis aan met pasta, aardappelen en een stukje vis.
  Het viel me op dat ze bij het kinderdagverblijf niet zo goed op de hoogte waren van deze methode. Gelukkig maakte mijn zoon al hun twijfels en vragen goed door stralend hele boterhammen op te eten en alles te lusten wat ze hem voorzetten.

 6. Wat een leuke reacties allemaal, bedankt! (de vraag kwam van mij).

  Onze zoon heeft een half jaar exclusieve BV gehad. Daarna direct begonnen met Rapley.

  Hij eet nu (7,5 maand) mee met het ontbijt. Dan krijgt hij brood, vaak met geprakt fruit.
  Tussen de middag krijgt hij ook brood, hoewel dat wel vaak in zn slaapje valt. Maar als hij wakker is en wij lunchen, dan eet hij mee.
  In de middag krijgt hij vaak fruit en/of een rijstewafel.
  ’s Avonds laat ik m zoveel mogelijk met de pot mee eten. Heerlijk gesmeer af en toe, maar hij eet graag en goed. Hoewel de hond er na het eten ook behoorlijk wat van krijgt, als hij de vloer komt “stofzuigen” haha.
  Zoontje eet wortel, broccoli, aardappels, pompoen (vindt hij nog wel vies!), courgette, bietjes, komkommer, paprika….eigenlijk al heel veel.
  Gaat dus super goed.
  ’s Avonds voor het naar bed gaan krijgt hij nu pap uit een bord: Appel pap van nutricia.

  Reacties van de oppas zijn niet super: ze durft dat zelf niet aan. Snap het ook wel een beetje: als je gewend bent om dat niet te doen ben je misschien bang voor verstikking. Bovendien is zij sowieso al een bezorgd type :)
  Mijn plan is dus om dan maar geprakt fruit en stamppotjes te laten geven met een lepel.

  Op de KO weet ik het nog niet zo goed. Ik denk dat het te druk is om echt goed op te letten. En af en toe moet je toch wel helpen.

  Onze beeb wordt dus parttime rapley :)

  Ben benieuwd wat jullie vinden van ons schema!

 7. Mijn dochter (van 3 maart 2012) kreeg de eerste 6 maanden uitsluitend BV en daarna begonnen met stukken fruit. Met 7 maanden at ze mango, appel (daar is ze niet dol op en dat schuift ze dus achteloos van de tafel..), ananas, druiven (het allerliefst!), perzik, etc. Verder at ze toen ook broodkorsten en broccolistronkjes, boontjes, bloemkool, etc.

  Nu ze bijna 9 maanden is ziet haar ‘schema’ er als volgt uit (een compleet schema hebben we niet echt aangezien ik full-time thuis ben en dus wanneer zij maar wil borstvoeding kan geven):
  -’s nachts lekker veel drinken bij mama
  -rond 07.30 uur ontbijten met of wat druiven of een halve boterham in stukjes, met appelstroop of ongezouten boter
  -drinken bij mama rond 09.00 uur
  -10.45 uur wat gewelde rozijntjes of rijstwafeltje (is ze niet zo dol op) en een slokje mama-melk
  -12.45 uur wat fruit en/of een halve boterham
  -13.15 uur in bed BV van mama, en daarna in slaap vallen met mama
  -15.30 uur BV/halve grissini
  -17.15 uur verschillende soorten groenten en bijvoorbeeld pasta of pandanrijst erbij
  -18.15 uur in bed BV en daarna slapen
  -22.30 uur BV
  -03.00 uur BV
  -07.00 uur BV

  Zoiets. Meer dan een halve boterham gaat er niet in bij ons dametje meestal. En eigenlijk heeft ze het liefst gewoon fruit en groenten. Aardappel vindt ze niets. Dat heeft ze van geen vreemden;)

  Vlees geef ik haar niet, omdat wij zelf maar hooguit 1x/2 maanden vlees eten (ik denk minder). Bovendien denk ik dat baby’s daar ouder voor moeten zijn, mocht je ze wel vlees willen geven. Dan hebben ze namelijk kiezen om het vlees mee te vermalen:)

  Boeiend hoor, alles over Rapley. Bij onze zoon van 7 gaven we bijna alleen maar potjes, door omstandigheden en gebrek aan inzicht. Ik geniet me een slag in het rond nu, met al die verse producten en de mooie aanblik van zo’n kleintje die nog heel aandachtig zit te proeven:)

 8. Oja, …vergeleken met andere baby’s drinkt mijn meisje misschien veel ’s nachts. Maar dat is geen enkel punt, want ze ligt vanaf het moment dat ik naar bed ga lekker naast mij (we hebben het ouderlijk bed tegen haar ledikantje aangeschoven dus ze ligt veilig:)) en dan is het dus een gevalletje van lekker-niet-het-bed-uit-hoeven.
  Daarnaast heb ik via borstvoeding.com begrepen dat het erg goed is voor baby’s om ’s nachts te drinken, daarmee doen ze de meeste energie op want de meeste rust aanwezig om goed te drinken. Ook voor het gevoel van veiligheid en geborgenheid doet het wonderen. Daarnaast is de mama-behoefte nog aardig groot bij die kleintjes en ook daar wordt dan goed aan voldaan. Daar weer naast is het ook voor de mama zelf geen straf, zo’n klein warm lijfje tegen je aan, heerlijk hoor! :)

  Jammer vind ik het wel dat ik voortdurend het gevoel heb een soort geitenwollensokken moeder te zijn. Ofwel mensen vinden het vergezocht, ofwel mensen voelen zich aangevallen die het anders doen. Waarbij ik dan zelfs de partij ben die zich gaat lopen ‘verontschuldigen’/verdedigen notabene, terwijl het zo natuurlijk is allemaal.

  Anyway.
  Ik geniet er van zo lang het kan:)

 9. Ha Lisette, wow! wat een uitgebreide reactie. Dankjewel.

  Onze spruit ligt ook in de co-sleeper (overdag niet handig, want hij tijgert!) en drinkt tussen de 1 en 3x per nacht.

  • Hi Annemieke,

   Graag gedaan:)

   Leuk, een co-sleeper! Wij hebben een ledikantje met spijltjes, onze dochter kruipt en loopt volop overal langs en heeft nu ook het klauteren ontdekt..een héél verschil met onze destijds op-zijn-rug-liggende-en-ondertussen-alles-observerende zoon:)

   Overdag slaapt mevrouwtje zelden, alleen in het grote bed met mij of in de Boba Carrier (héérlijk ding trouwens!) of tijdens een wandelingetje buiten in de maxicosi-op-kinderwagen. Of tijdens een autorit:)

   Maar ik geniet! :)

   Goed om te lezen dat jouw kleintje ook nog regelmatig drinkt ’s nachts…dat doet me toch goed, te weten dat er ook andere continu-beschikbare moeders zijn:)

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven