Over een peuter die ineens weer groenten at

peutereetpaprika

Marieke had een peuter die al sinds dreumeszijn moeilijk groenten at. Ik gaf haar tips (o.a. deze) en werd vervolgens via Twitter en mail op de hoogte gehouden. Ik vroeg haar om haar ervaringen op te schrijven, zodat ook andere ouders er weer wat aan hebben:

“Nadat wij 2 weken op vakantie geweest waren besloot onze zoon (toen 14mnd) te stoppen met groente eten.

Iets wat ik als mama zijnde vreselijk vond! Het gaf mij een gevoel van falen.. Van ons zeer-goed-etende-Rapley-dreumesje was niets meer over! En ik was nog wel zo trots..

Allerlei trucjes werd uit de kast gehaald om hem tóch maar iets van groente binnen te laten krijgen. Afleiden met speelgoed, het eten prakken, soep, ‘belonen’ als hij goed had gegeten, na een poosje hielp dat allemaal niet meer. Meneer wilde graag filmpjes kijken onder het eten..
Tegen mijn principes in ging ik dat maar proberen om te kijken of hij dan wél wilde eten, en ja hoor, hij at!

Maar niet lang..  Gelukkig was daar Annemieke!! Via Twitter in contact gekomen. Ik kreeg tips om direct te stoppen met trucjes en belonen. Je kind eet niet goed of slecht.
Betrek hem bij het eten klaarmaken, laat hem meehelpen met groente aangeven, benoem (vooral) de groente en laat hem tijdens het koken in de pannen kijken.

Dit alles heb ik gedaan, ik liet hem broccoli en aardappels sorteren in de pannen, geweldig vond hij het! Tijdens het eten riep hij enthousiast om de groente, ik wist niet wat ik meemaakte.. De trots straalde van zn gezichtje want dit is ZIJN klaargemaakte groente! Heel interessant bekeek hij de broccoli nog eens en daar bleef het bij.

Volhouden! Moedigde Annemieke mij aan.. Met als resultaat dat onze zoon (24 mnd) na 10 maanden eindelijk weer interesse in groente krijgt en het zelfs lekker lijkt te vinden! Vandaag vroeg hij zelfs om meer!! Ik weet niet wat ik meemaak.. Ook geef ik hem net voor het eten al wat van de groente in een schaaltje aan hem waar hij direct aan begint, ik ga er nu dus iets “losser” mee om.

Super bedankt Annemieke voor je geweldige tips!! Ons kind die krijste bij het zien van groente is omgetoverd in een voorbeeldige peuter die nu om meer vraagt.. Het is weer gezellig aan tafel!“

2 reacties

  1. Clarinda van ketel

    Goedenavond,

    Fantastisch deze tips en resultaat te lezen! Met onze zoon is het exact hetzelfde, alleen helpen de tips niet :-(. Hij helpt met schoonmaken, kijkt en roert en schept zelf op en dan is t hoofd wegdraaien….. Heb je nog toevallig de ultieme tip? Hij wordt volgende week 2 en eens zal hij doorkrijgen dat mama toch echt groente pureert door t beslag van de pannenkoeken of ipv water een potje worteltjes bij de broodmix doet….. ;-)

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven