Onbekend maakt…. bemind.

Onbekend maakt onbemind. Kinderen die vooral de supermarktfavorieten broccoli, courgette en wortels eten, zullen vreemd naar een aubergine of een venkel kijken.

Maar onbekend maakt ook bemind. Ik moest eraan denken toen ik dit artikel van Ecomama las. Wij doen suiker hier thuis niet in de ban. Als ik iets zoets bak, krijgt meneer er ook van. Een peuterportie, maar wel met echte suiker. Het is net als roken, als het aan pubers heel verboden wordt, dan worden ze juist nieuwsgierig. Het is door mijn ouders nooit verboden, maar er is wel uitgelegd dat het op zijn zachtst gezegd niet erg gezond is. Daarom leek het mij op voorhand al niks en  was het vanzelfsprekend dat ik die vieze dingen niet in mijn mond zou steken.

Om te voorkomen dat meneer als een haai op buitenhuiselijke suikertraktaties zal duiken later, maken we door ons gedrag en bijpassende uitleg duidelijk dat we gematigd omgaan met suiker.

Een glas water is het uitgangspunt en sap (want ook geconcentreerde vruchtensuikers zijn suikers) drinken we bij wijze van uitzondering. Frisdrank hebben we al helemaal zelden in huis.
Een snack bestaat niet uit een zoete liga, maar uit een plak ontbijtkoek (ook daarin zit suiker, maar niet zoveel als een gemiddelde liga) of wat gedroogd of vers fruit.

Want ook of juist voor kinderen geldt dat wat ze niet kennen, juist extra interessant wordt. Vooral in de puberteit. ;)

1 reactie

  1. Ja, die puberteit… Ik ben blij haar zoveel te hebben voorgeschoteld want tegenwoordig is alles wat er op tafel verschijnt maar ‘zo zo’.
    Nog vier jaren, dan is het leed weer geleden.
    ;)

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven