Oma’s appelmoes

T.’s oma en opa waren langs. Om te vieren dat we hebben gehoord dat er een nog een meneer in mijn buik zit.

Hij vond het gezellig, maar koortste en hoestte vrolijk door. Door het ziek zijn, eet hij al 2 dagen vrij weinig. Geen probleem (hij drinkt wel), maar oma vond het toch wel leuk om even appelmoes te maken voor hem. ‘Appelmoes! Appelmoes!’ stond hij zo’n beetje te springen bij oma’s been. Mijn moeder kreeg een déjà vu: ik stond vroeger ook zo bij haar benen in de keuken.

Mijn meneer wilde dus graag appelmoes. Een appelmoeskind, hoor ik jullie denken? Appelmoes hebben we nooit in pot, maar zelfgemaakt wel eens. Vele malen lekkerder, niet zo zoet papperig.

Oma’s appelmoes

Schil 6 grote biologische goudreinetten en snijd ze in 8 stukken. Ontdoe ze van klokhuizen. Neem liever appels die net iets te lang hebben gelegen, dan appels die nog heel hard zijn. Die laatste kunnen nog net wat zuur zijn en dan moet er nog een lepeltje suiker bij.

Leg de stukken appel in een pan, giet er wat water bij.

Doe er 2 theelepels kaneelpoeder, 4 verpulverde kruidnagelkopjes, en 1/4 theelepel vanillemerg (of poeder/of aroma).

Zodra de massa kookt, laat je de appels nog 5 minuten op laag vuur staan met open deksel. Roer om. Wil je grove appelmoes (compote), dan is het nu goed. Wil je moes, dan kun je de appelcompote nog door de roerzeef halen.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven