Kumquats

kumquats

Alweer zo’n spannende vrucht. Een kumquat, lekker oranje, wel zo leuk op Koninginnedag. De exemplaren op de foto hebben wat langer in de fruitmand gelegen en zijn dus iets ingedroogd. In de winkel zijn ze mooier.
Ook voor deze vruchten moet je even op pad, maar in tegenstelling tot de Japanse mispel, biedt de kumquat wel een echte smaakuitdaging. Tranentrekkend bitterzuur is dit citrusvruchtje. Echt, terwijl ik dit tik, komen mijn speekselklieren al in actie.
Zowel mijn peuter als kersverse dreumes vinden kumquats erg lekker. Al kijken ze er natuurlijk wel vreselijk moeilijk bij. Let wel op: er kunnen kleine platte pitjes in zitten, maar ook grote ronde, die je niet in de mond van je kleine kindje wil zien. Snij een stukje van de bovenkant af, prik het vruchtvlees met een mesje een beetje in en knijp boven een kommetje de pitten eruit. Vis de pitten uit het bakje en geef het opgevangen sap apart.
Je kunt de kumquats met schil en al eten, maar het vruchtvlees is wel taai, dus ze zijn vooral geschikt voor dreumesen die al wat tandjes hebben. In plakjes zijn ze ook leuk in een salade met bijvoorbeeld feta.

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven