IRL eetfestijn & recepten

Afgelopen zaterdag hield ik een echt baby & dreumes eetfestijn, bij mij thuis. Via Twitter had ik een oproep gedaan en uiteindelijk zat de huiskamer vol met kinderen en ouders. Drie baby’s, vier dreumesen, twee peuters, een kleuter en elf volwassenen om precies te zijn. En dat is druk, leuk druk.

De salontafel was gedekt, er stonden bordjes en vol met hapjes. De kinderen doken er op en ik heb Thijme zelfs helemaal niet bij de tafel weg zien gaan tot het moment dat mijn P. de tafel ging afruimen. Stationair stond hij aan tafel, het grootste vreetzakje. Er viel nog een snacker op, die stond falafelballetjes in het kleed te stampen.
Volgens mij waren de kinderen avontuurlijker dan hun ouders, want die laatste groep viel minder aan op de hapjes dan hun grut. Chapeau voor de mini’s, want niet alles was ‘bekend’ terrein.

We hadden:

Granaatappelpitjes

Tomaatjes uit de oven: dit kan eigenlijk volgend jaar pas weer, want het einde van het seizoen lekkere tomaten is nu echt genaderd, tot 2 weken terug had ik  nog de laatste uit eigen tuin, maar vanaf nu ga je alleen nog waterbommen kopen.
Snijd tomaten in vieren, doe ze in een kom met wat olijfolie, gedroogde oregano, gedroogde basilicum, een teentje uitgeperste of geraspte knoflook. Schud om en leg op een bakplaat met de bolle kanten naar onder. Zet in een oven van 50 graden tot ze gekrompen zijn en ze naar je zin zijn. Dit kan zijn tot ze helemaal geslonken zijn of juist nog een beetje vochtig.
Tomaten mogen vanaf 6 maanden, maar ik zou ze in deze vorm pas later geven, als er wat tandjes zijn, want het glibbert natuurlijk wat.

Pompoenhummus: het recept is van Tertia, collegaredacteur van Vegatopia, en staat hier. Ik had er ook nog verse peterselie uit de tuin doorgemalen.
De ciabatta kwam van Pomino.
De (pompoen)hummus kun je op brood geven vanaf 9 maanden.

Gefrituurde tempeh: snijd een blok tempeh in dunne blokken. Marineer de stukjes enkele uren in tamari of sojasaus (of ketjap) en zoete chilisaus. Sambal kan ook nog, als je het iets pittiger wilt maken. Frituur/bak in plantaardige olie op hoog vuur.
Tempeh kan vanaf 1 jaar.

Falafel: wij hebben standaard falafel in de vriezer, die P. maakt volgens een recept uit het kookboek World Food Cafe (deel 1). Falafelrecepten zijn op internet goed te vinden. De dip erbij was een mengeling van kwark, crème fraîche en een heel klein beetje mayo (allemaal biologisch). Hierdoor heen zat wat roze peper en mangopoeder (te koop bij de exotische uper).
Falafel gaven wij vanaf 1 jaar. Vanwege de ui die er in gaat kun je er ook langer mee wachten, of je maakt een versie zonder ui.

Paar lekkere olijven

Gekruide blokjes pompoen en bataat: schil de bataat, de pompoen hoef je, als die biologisch is, niet te schillen. Snijd ze in blokjes. Schud om met een beetje zonnebloem- of olijfolie, kaneel, komijnpoeder, chilipoeder en paprikapoeder. Stort op een bakplaat met bakpapier en zet in een oven van 175 graden (niet hetelucht), tot de blokjes gaar zijn.
De gekruide versie zou ik vanaf 9 maanden geven. Eerst maar vanaf 6 maanden wennen aan pure smaken en met grote stukken beginnen.

Voor de baby’s van 6 & 7 maanden waren er grote stukken bataat, pompoen en brood.

9 reacties

  1. Wauw!
    Wat vonden ze vd tempeh?

  2. Ha meis,
    wat onwijs leuk! En wat een leuke, inspirerende hapjes! En wie had je allemaal uitgenodigd? bekenden of ook onbekenden? Erg leuk idee iig! Zo kom je de herfst wel door ;)
    x lau

  3. @Hotze: fijn!

    @Machteld: volgens mij was die niet zo populair, ook niet bij T. Maar dat snap ik wel, want ik vind tempeh ook niet altijd even lekker. Moet ervoor in de stemming zijn ook. En dan liefst lekker pittig en knapperig gebakken.

    @Lau: het waren bekenden van Twitter, sommige had ik al wel eerder ontmoet, anderen zag ik voor het eerst.

  4. Was erg leuk! En de hapjes heerlijk, ik heb alles geproefd maar wilde de hapjes niet voor de neuzen van onze kindjes wegkapen. ;)

  5. Leuk joh!
    Te veel kids zitten aan de potjes prut i.p.v. lekker eten zoals dit.

  6. Hee, zie dit nu pas, leuk geworden zeg. We vonden het erg leuk om erbij te zijn, zag je J. lopen keer op keer weer naar de granaatappelpitjes? Hij kreeg er geen genoeg van!

    En zoals Hanneke zegt, ook ik vond het heerlijk, maar een eetfestijn voor mini’s is een eetfestijn voor mini’s toch? Dus denk maar niet dat wij het niks vonden ;-)

  7. Hee, helemaal gemist. Jammer, want ziet er heel leuk uit!

Reageer op Hanneke Annuleer reactie

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven