Hoe te beginnen met bijvoeding baby & Rapley

IMG_4047

Als je kind zes maanden is, vinden de meeste ouders het leuk dat zich weer een nieuwe stap aandient. Tegelijk stellen ze zich de vraag: wat mag mijn baby eten? En hoe gaan we het aanpakken?

In de winkel kun je veel potjes kopen voor baby’s vanaf vier maanden en ouder. Maar heb je die potjes eigenlijk wel nodig?

Ik denk van niet. Althans, niet primair. Natuurlijk kun je wel een potje geven, maar er zijn ook andere opties. Je kunt natuurlijk zelf wat pureren, maar ook bijvoeden volgens de Rapleymethode: zelf doen dus. Kinderen maken in een langzamer tempo kennis met eten en wennen aan verschillende structuren. Voor mij is het deels volgen van deze methode onderdeel van het grotere geheel van eetopvoeden.
Ik heb bij mijn beide zoontjes de voorkeur gegeven aan een combinatie van alles. Wanneer ik zag dat het ze frustreerde dat ze niks in hun mond kregen, dan hielp ik ze en soms door iets fijn te maken. En bij andere zaken hielp ik ze even met afbijten.

Wij hebben gekozen voor een combinatie van puree, prak en Rapley. De gedachte achter de laatstgenoemde methode beviel ons en daarom hebben we de bijvoeding voor een groot deel op deze manier gedaan. Op de momenten waarop we het prettig vonden en met de voedingsmiddelen die we geschikt vonden. Hieronder lees je er meer over.

Beginnen met bijvoeding

Baby’s hoeven pas vanaf zes maanden te beginnen met bijvoeding. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie is exclusieve borstvoeding tot zes maanden het beste. Daarna kun je vast voedsel bij gaan geven en dit bouw je langzaam op. Ook met flesvoeding hoef je niet eerder te starten dan die zes maanden.

IMG_3812 foto 1 jelle_rapley

Eten in stukken (Rapley)

Baby’s hoeven niet al hun voeding gepureerd te eten. Vanaf zes maanden kunnen ze tanden krijgen en die kunnen ze direct een beetje gebruiken. Maar ook kindjes die later tanden krijgen, kunnen in de tussentijd zachte voeding malen tussen hun kaken.
Als je graag voor een deel stukken wil aanbieden, moet je zeker niet eerder starten dan zes maanden, want voor die tijd kunnen ze dat motorisch gezien niet verwerken.

Ook kun je voeding vloeibaar aanbieden, wij eten zelf immers ook vloeibaar voedsel, puree’s, shakes, yoghurt. Maar met veel ander voedsel kan je baby prima mee overweg. Ze kunnen zelfs al heel snel ook zelf het eten naar hun mond brengen. Dit heet eten volgens de zogenaamde Rapley methode. Laat je kleintje, net als met hapjes puree, helemaal rechtop zitten (evt. ondersteund door kussens).

Begin met voedsel dat makkelijk vast te pakken is en niet te makkelijk naar binnen glijdt, maar dat tot moes gehapt wordt.
Je kunt het beste stukken geven, groter dan hun vuist, zodat ze echt hun best moeten doen om te happen en dus niet stukken aanbieden die makkelijk in hun mond passen, want dat kan te makkelijk naar achter glijden, met verslikken en hoesten tot gevolg. Dus: een halve banaan, een hele (grote) aardappel en een broodkorst zijn goede beginners. Hapklare stukjes avocado en peer zijn te glad en kun je dus beter nog achterwege laten de eerste tijd. Eigenlijk kies je de eerste tijd voor eten dat meteen in de handen en de mond tot moes geknepen of gemalen wordt. Harde en/of hele gladde stukken eten die tussen de tandloze kaken heen en weer gaan floepen of naar achteren kunnen schieten, zijn nooit een goed idee. Ook voor oudere baby’s niet.
Baby’s hebben in elk geval net als volwassenen een kokhalsreflex. Het ligt bij baby’s zelfs nog verder voorin de mond, zodat ze eerder een signaal krijgen om te hoesten of kokhalzen, zodra iets te ver naar achteren raakt.

Bij oudere baby’s moet je zelf inschatten wat ze aankunnen (je breid in elk geval het repetoire uit). Dat ligt eraan of ze en hoeveel tanden ze hebben en hoe ze omgaan met het voedsel in hun mond. Mijn eerste verslikte zich vrijwel nooit en die kon ik heel veel geven, maar onze tweede is wat onhandiger en verslikt zich snel en met hem ben ik wat kritischer met wat ik aanbied. Ook omdat hij minder vlug tanden heeft dan zijn broer. Net als veel andere ouders schrik ik toch als hij kokhalst, ook al weet ik dat kokhalzen en hoesten bij verslikking (gebeurt vaak bij drinken) een heel goede reactie van het lichaam is. Maar het ziet er simpel gezegd niet zo prettig uit.
Als je kijkt hoe je kind het eten hanteert in zijn mond en je kunt een goede inschatting maken wat je wel of niet wil aanbieden in stukken. Maar dat je een kind zonder tanden geen keiharde stukken appel of rauwe peen (of iets dergelijks) geeft, lijkt me duidelijk.
Voor meer informatie en ‘veiligheidsvoorschriften’ verwijs ik je naar deze site.

Ouders die wel geinteresseerd zijn in de Rapley methode, maar er zich de eerste tijd nog niet prettig bij voelen, kunnen ook later beginnen. Bijvoorbeeld als je kindje acht maanden is. Geef dan de eerste tijd van een lepeltje, maar geef dan wel pure smaken en het liefst zelfgemaakt, zodat je op den duur ook goed kunt afwisselen.

‘Zelf doen’  staat niet per se altijd gelijk staat aan ‘stukken eten’. Zet maar eens een bordje met rijst neer voor een baby van acht maanden. Het grootste deel belandt op de vloer, achter de deur en in jouw nek, maar er gaat ongetwijfeld ook wat rijst naar binnen! Ook wat flinters kaas kunnen ze al zelf pakken en een geplette doperwt.

Over hoeveel bijvoeding baby’s moeten hebben op een bepaalde leeftijd, valt weinig zeggen. Een schema wat betreft de hoeveelheid is al helemaal niet te geven. Dat ligt echt aan het kind. Ga vanaf negen maanden ervan uit dat ze drie maaltijden mee-eten en laat ze per maaltijd zelf aangeven hoeveel ze willen eten. Je merkt snel genoeg wanneer ze klaar zijn. Meestal duwen ze het eten en/of de lepel weg.
Als je het idee hebt dat ze tussendoor honger hebben (en je hebt gecheckt of het geen dorst is), dan bied je ze  wat aan.

Baby’s hoeven de eerste tijd nog niet heel veel te eten, want ze krijgen nog veel borstvoeding of kunstvoeding. Daar zitten nog de meeste voedingsstoffen in. Neem dus lekker de eerste maanden de tijd om echt aan het voedsel te wennen. In de loop van de maanden gaan ze steeds meer eten en wat minder drinken. Je geeft dan ook bij elke maaltijd een beetje drinken: afgekoelde thee, rijstmelk, ongezoete sojamelk, water enzovoorts.
Mocht je alleen stukken aanbieden en je hebt het dat het bij jouw kind echt heeeeel erg langzaam gaat, dan kun je natuurlijk, zoals al eerder genoemd, kiezen voor een combinatie van Rapley en gepureerd. Wij hebben hiervoor gekozen. We zagen bij onze beide zoons dat ze na ruim een maand teveel moesten rommelen en het frustrerend vonden dat ze niet veel naar binnen gekregen. Ze mochten gewoon lekker blijven rommelen en ondertussen gaven wij dan wat puree van een lepel. Dit bleek uitstekend te werken. Na een maand was het niet meer nodig.
Onze oudste ging echter wel met negen maanden wat onhandiger eten, zo wilde hij niet een klein hapje peer eten, maar het liefst drie vierkante centimeter in zijn mond en dat vonden wij niet heel prettig, omdat het dan heen en weer schoot. Toen ‘prakte’ ik met een vorkje of met mijn vingers sommig eten wat voor, zodat hij zelf makkelijker kon malen in zijn mond en er geen grote stukken heen en weer schoten.

Waarmee begin je?

Toen wij begonnen met bijvoeding bij onze oudste, lag het boek van Stefan Kleintjes (van Borst tot Boterham) opengeslagen op het schema voor voedselintroductie. Het is fijn dat het ook online staat, zodat elke ouder dit kan raadplegen bij de start met bijvoeding. Het is een schema dat een rustige opbouw heeft en borstvoedingsvriendelijk is. Natuurlijk is het ook prima voor baby’s die kunstvoeding krijgen.
Met sommige voedingsmiddelen begin je wat later, zodat de darmen de kans krijgen rustig te wennen aan vast voedsel. Zo adviseert Stefan rode vruchten pas vanaf een jaar. Onze kinderen begonnen beide in de winter met bijvoeding, dus rood fruit was sowieso niet aan de orde. Maar als jouw kindje in de zomer start, dan kun je natuurlijk best wel eens een framboosje geven.

Recepten voor baby en dreumes (en peuter)

Deze site is ter inspiratie voor andere moeders en vaders die graag zelf het maaltje voor hun kindje samenstellen. Je vindt hier recepten, tips, stukjes over eetopvoeden en eetverhaaltjes.

Wij gebruiken zelf biologische zuivel voor ons kindje en ook vrijwel alle groenten en fruit zijn biologisch die we geven. Maar dit is geen vereiste natuurlijk. Belangrijk is variatie en geen kant-en-klaar maaltijden of sauzen uit een pakje/zakje, daar zit echt te veel zout in voor jonge kinderen.

Tevens zijn de recepten voor kindjes t/m 1 jaar op deze site bedoeld als bijvoeding; daarnaast behoren ze natuurlijk nog borstvoeding of flesvoeding te krijgen. De recepten tot 1 jaar zijn dus eiwitarm. Als je een recept wilt maken voor een ouder kindje, moet je daar dus even op letten.

84 reacties

 1. Kun je nog met de rapleymethode beginnen wanneer je baby al 9 maanden is?

 2. Ja hoor, gewoon lekker starten met rapley nu! Er zijn baby’s die tot
  ver na hun eerste verjaardag nog uit potjes krijgen hoor. Jouw kind is
  een bofkont dat hij/zij nu mag beginnen met ‘zelf doen’.

 3. Hallo,
  Mijn dochtertje is nu bijna 4 maanden en krijgt nog volledige borstvoeding (helaas ook nog 1x een extra flesje nutrilon voor het slapen gaan, omdat mn borstvoeding terug liep, maar we proberen dat weer te vervangen door borstvoeding). Ik wil graag met de rapley methode gaan straten als mijn dochtertje 6 maanden is. maar hoe start je dat nu precies? Met welk voedsel en hoeveel? (Ik heb het schema er wel op nageslagen en weet wat je kan geven met hoeveel maanden) Maar vervang je dan een borstvoeding door het vaste eten? Zo ja wanneer en hoe? Of is het eerst een extra kennismaking met eten naast je volledige borstvoeding? Kortom heel veel vragen :) Hopelijk heeft iemand tips en adviezen.
  Groetjes Debby

 4. Ha, misschien een overbodige vraag, maar kolf je wel i.p.v. de flesvoeding? Anders loopt je borstvoeding nog verder terug.

  Je kunt 1x per dag starten en altijd direct na een voeding. Borstvoeding blijft tot 1 jaar een belangrijke bron van voedingsstoffen. In de loop van de maanden gaan ze meer eten en minder uit de borst/fles drinken. Ook geef je dan wat ander drinken erbij.
  Start met grote stukken lauw of koud voedsel. Bijvoorbeeld een gaargekookte aardappel, pompoen, banaan.
  Groenten moeten goed gaar zijn. Daarom zou ik geen groenten geven die platgekookt nogal vies worden. Bijvoorbeeld bloemkool. Of je kookt ze wel gaar, maar niet plat. ;)

  Zijn je vragen zo beantwoord?

 5. Dus uit de reactie Ilse haar mail kan ik afleiden dat je ook later met de Rapley-methode kan beginnen? Want mijn dochter is nu 15 maanden en ze at altijd fantastisch goed haar prakjes op, maar nu wil ze geen stukjes eten. Geen stukjes op een lepel of banaan in haar hand – alleen broodkorsten – verder niks. Is het dan bv. een goed idee om na een fles of groente-/fruitpap een stukje van iets aan te bieden en zo uit te zoeken wat ze wel wil eten? of hoe pak ik dit aan? Bedankt alvast voor de tips.

 6. Hoi, dat kan prima. Leg maar een aardappel (o.i.d.) voor haar neus en kijken wat ze ermee gaat doen. En lees ook even mijn tips voor moeilijke eters. Eten is namelijk meer dan alleen het voedsel zelf. :)

 7. Hoi Annemieke,
  Onze zoon (13 maanden) krijgt altijd een klein beetje van ons eten, maar dan meestal een klein beetje aangepast wat betreft het zout. Soms gebeurt het dat ik een bouillonblokje gebruik, maar verder geen zout en een klein beetje uit onze pan schep en in een apart pannetje verder bereid voor mijn zoontje. Krijgt hij dan ook te veel zout binnen, denk je? Hij krijgt verder geen zoute rijstwafels, e.d., maar wel boterhammen.
  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Marèse

 8. Hoi Marèse, ik zou me er niet druk om maken hoor! Als je zelf geen gekke hoeveelheden zout gebruikt, dan is het wel prima zo. In bouillonblokjes zitten wel smaakversterkers natuurlijk, maar met mate is dat niet erg.

 9. Hoi Annemieke,
  Dank je voor je feedback, dat is een geruststelling :-)
  Groetjes,
  Marèse

 10. Dag Annemieke,

  Is er een bezwaar tegen om al op 5,5 maand met Rapley te beginnen? Mijn dochter probeert al eten van ons bord te pakken, en aangezien ze met het lange weekend volgende week 5 dagen achtereen thuis is, leek me dat een goed moment om af en toe eens een stukje in haar hand te geven en zien hoe ze reageert.
  Kind & Gezin had mij ten strengste afgeraden om al voor 6 maanden met vaste voeding te beginnen, maar die hebben het ook alleen maar over papjes, met stukjes zal ze waarschijnlijk de eerste dagen/weken enkel wat likken en lijkt het mij minder kwaad te kunnen? En is banaan geschikt om mee te beginnen, of moet het met groente?

  Alvast bedankt,
  Karlien

 11. Ha Karlien,

  Voor de darmpjes maakt het met kunstvoeding volgens mij helemaal niet uit. Met borstvoeding kun je wel wachten tot 6 maanden. Maar of die twee weken uitmaken weet ik niet. Ik denk het niet. Wij begonnen een week eerder en in het begin krijgen ze echt bijna nog niks binnen.

  Stukken van je bord pakken is een leuke oefening, maar of het nou een indicator is? Ze pakken ook je mobiele telefoon, mochten ze daar de kans toe krijgen. :)

  In het schema van Stefan Kleintjes kun je zien waarmee je kunt beginnen. Groente of fruit maakt niet uit. Banaan is wel een goede, al glibbert het erg en moet je wel wat helpen.

  Succes!

  • Ik neem een halve banaan en haal dan van de bovenste helft de schil af. Onze dochter houdt de banaan in het begin vast aan het stuk met de schil. Ik vind dat handiger zodat ze niet de banaan helemaal fijnknijpt en geen grip meer heeft. Mijn ervaring was dan dat de banaan meer op de grond kwam te liggen, dan dat ze kon eten. Als ze op de helft is haal ik de rest van de schil er ook af.
   Groet, Susan

 12. Onze zoon van ruim 8 maanden weigert sinds 2 weken de gepureerde hapjes die ik voor hem klaarmaak of de potjes. Waarom gepureerd? Tsja, omdat ik eigenlijk niet van dat geklieder hou ;-)! Maar ik merk dus dat hij o.a. zijn brood liever zelf eet en ik heb nu veel gelezen over de methode van rapley dat ik overweeg om hem gewoon stukken fruit en groente voor te leggen en hem lekker te laten eten. Er zijn genoeg groenten en fruit, pasta, rijst en aardappelen om hem te laten eten. Maar hoe doe ik dat met vlees en vis? Vanaf welke leeftijd mag ik dat gebakken aanbieden?

 13. Ha Mieke, ik vraag even iemand anders om je vraag te beantwoorden. Ik eet namelijk geen vlees en vis!

 14. Oja Mieke, als je nu gewoon besluit dat knoeien niet zo erg is en je accepteert dat je gewoon steeds even moet boenen, dan valt het reuze mee ;)

 15. Stefan Kleintjes heeft een voedselintroductieschema: http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/nederlands.html en daar staat vanaf maand 9-10 voor bepaalde soorten vlees/vis. Ik was wel wat voorzichtig, dus weinig. Om eerlijk te zijn weet ik niet meer waarmee we zijn begonnen.

 16. @Annemiek: je hebt helemaal gelijk! Wat is nu een beetje boenen als je ziet dat je kind heerlijk geniet van zijn maaltijd wanneer hij het lekker met z’n handen mag eten! Gisteren heeft hij lekker een boterham met appelstroop op en ’s avonds gekookte worteltjes. Hij heeft wel iets gegeten, maar volgens mij niet zoveel als dat hij uit een potje at zo’n maand geleden. Maar nu is hij ook flink verkouden en hoesterig, dus misschien heeft hij ook wel niet zoveel trek.
  @Marie Jetta: ik had dat schema ook al gevonden maar kon er niet echt uit halen of dit gekookt wordt of gebakken. Maar goed, laat hem eerst maar even wennen aan het eten van groente op deze manier, we gaan vanzelf wel uitbreiden naar vlees en vis.

 17. Dat is een lekkere instelling, Mieke!

  Ze eten inderdaad veel minder op de rapley manier, maar de vraag is of het erg is. Tot een jaar is bijvoeding secundair. Borst/fles is hoofdvoeding, dus neem de tijd en maak je er maar niet druk om.
  Mocht je het idee hebben dat hij hongerig is, dan kun je misschien gaan denken aan wat rijker voedsel. Bijvoorbeeld banaan tussendoor en avocado op brood geprakt.

 18. Hi Annemieke!

  Wat leuk dat ik je site gevonden heb: eindelijk een normale goed leesbare site over Rapley.
  Ons zoontje is ook een lentekind op 2012: hij is van april.

  We zijn toen hij 6 maanden was begonnen met Rapley. Verder volledige BV.
  Alleen in de avond krijgt hij nu een bordje pap: dat vinden we goed werken.

  Ik krijg nogal wat vragen over de Rapley methode vanuit mijn omgeving. Vragen die ik, ondanks dat ik het boek van Kleintjes heb, ook niet goed weet.

  Het voedselintroductieschema bijvoorbeeld…er staan dingen op die hij nu met 7,5 maand nog niet mag hebben. Ik wilde me daar gewoon aan houden. Maar laatst leuk gesprek gehad met kinderarts (vriend) en die vroeg wat daar eigenlijk de achterliggende reden van is. Ik heb geen idee waarom ik nu bijvoorbeeld nog geen frambozen oid mag geven. Of rozijntjes bijvoorbeeld.

  Verder wil ik binnenkort mijn BV iets verder gaan afbouwen ivm werk.
  Nu voed ik nog volledig op verzoek, en waai mee met de wind. Ben dus gewoon lekker makkelijk: als hij wil eten krijgt hij eten, anders niet.
  Dat houdt ook in dat ik (helaas) niet een echt schema heb. Laat staan regelmaat LOL

  Heb je tips hoe ik dat beter zou kunnen regelen? Ik ga nl binnenkort weer werken. Tegen de oppas moet ik dan wel duidelijker zijn.

  En de laatste vraag…hoe zijn jouw ervaringen met kinderdagverblijven en Rapley? Ik ben vorige week bij een KDV geweest, en daar wisten ze niet eens wat het was.
  Eigenlijk vind ik de Rapley methode minder geschikt voor een KDV, omdat je er toch wel echt bij moet blijven. Wat vind jij?

  Hoor graag van je!

 19. Hoi Juliusmom,

  Ik heb hier een uitgebreide reactie gegeven op je KDV vraag: http://www.babyendreumeseetfestijn.nl/rapley-bijvoeding-en-oppas-kinderdagverblijf/

  En dan de volgorde van introductie. Tja, je zou Stefan zelf even kunnen vragen. Ik weet dat gedroogde vruchten en bijvoorbeeld kolen wat zwaarder te verteren zijn (en zwaarder te verteren betekent, gok ik, ook minder snel trek, bijvoorbeeld in een nieuwe slok borstvoeding). Dan zijn er nog producten die mogelijk een allergische reactie kunnen uitlokken (zuivel, noten, pinda) en daarmee begin je dus ook niet te snel.

  En dan frambozen en aardbeien: ik vond het met mijn lentekinderen geen probleem, want toen ze begonnen met bijvoeding (nu dus, in de herfst) was het seizoen van het rode fruit toch al voorbij.

 20. Wat leuk, ik ga dit blog zeker volgen! Wij zijn vorige week ook begonnen met bijvoeding, grotendeels Rapley, maar af en toe ook een gepureerd hapje. Het gekke is, mijn zoontje is een druk kindje, overal aan willen zitten, alles mee willen maken en uiteraard alles gaat de mond in, maar zodra dit een wortel, aardappel, banaan etc is heeft hij totaal geen interesse, zou hij er nog niet helemaal aan toe zijn? Hij wil het niet eens vastpakken.

 21. Suzanne, hier ook af en toe een gepureerd hapje. Hij heeft er niet altijd zin in, net als jouw zoontje.

  Ik weet niet hoe oud jouw zoontje is? Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt? Hij eet rapley of toch niet omdat hij er geen zin in heeft?

 22. Mijn zoontje is 6 maanden. Hij heeft geen zin in hele stukken beet te pakken, proefen. Broodkorst ging wel goed vanochtend. Maar een aardappel of wortel kijkt hij niet eens naar. Komt misschien nog wel. Verder moet hij veel kokhalzen, deed jouw zoontje dat ook in het begin?

 23. Ja hoor, kokhalzen is heel normaal in het begin. In de loop van de maand zie je dat verdwijnen. Ik zou gewoon steeds wat aanbieden en als hij niet verder komt dan spelen de komende tijd: soit.

 24. Leuke site. Fijn om ervaringen van anderen te lezen!
  Ik heb een vraag: op welk moment van de dag zijn jullie begonnen met bijvoeding? Dus ’s middags, ’s avonds?
  Wij hebben onze dochter vorige week (6 maanden – 1 week) voor het eerst stukken wortel, pompoen en broccoli gegeven rond 17.30, maar nu is ze ’s avonds opeens heel hangerig en huilerig en wil steeds drinken en troost. Die geven we haar natuurlijk, maar zouden haar darmen opspelen? Zou eerder op de dag beter zijn, zodat ze nog energie genoeg heeft om het voedsel in haar darmen te verwerken? Enig idee? Enige ervaring hiermee?

 25. Hoi Francine, ik gaf bewust juist niet eind van de dag wat te eten, omdat hij dan moe was en eten dan sowieso moeilijker gaat.
  Ik weet niet of de hangerigheid te maken heeft met de darmen.

  Als het je lukt, zou ik in de ochtend geven, wanneer ze nog fris is. En dan wel een half uur na een borstvoeding, zodat het je productie niet aan tast en haar buik niet te vol is met melk. Of een uur na een flesvoeding.

 26. Mijn zoontje is maandag 6 maanden en dan willen we beginnen met de Rapley-methode. Nu lees ik her en der op andere sites dat je een tijdje alleen maar 1 soort voeding aan moet bieden, zoals een paar dagen alleen bij het avondeten wat wortels. Als het kindje er na een paar dagen goed op reageert, kan je weer een paar dagen ander voedsel aanbieden. Dit gaat dan volgens mij om langzame gewenning voor de darmen en om allergieen uit te sluiten?

  Ik lees hier niets over bij de Rapley-methode. Betekent dit dat het advies is om hem vanaf maandag nu tijdens al onze maaltijden hem meteen ook allemaal datgene aan te bieden wat hij mag volgens het voedselintroductieschema bij 6 maanden? Dus dat hij de 1e dag meteen bijvoorbeeld al een broodkorst, banaan, aardappel en wortel voorgeschoteld krijgt? Ik snap dat hij dit zeker in het begin niet allemaal meteen zal gaan proeven, maar is dit niet teveel in 1 keer of snap ik het niet helemaal?

 27. Hoi Alice, ik zou de eerste weken veel herhalen. Kies een paar groenten die verschillen in smaak en structuur en bied die de vaker aan. Je kunt starten met de eerste twee dagen x, de twee dagen erna y en dan nog zoiets en daarna wissel je af. In de eerste maand kun sowieso je beter 1 moment op de dag wat aanbieden. Niet meteen de hele dag door. Het beste is nog om het niet tijdens jullie eigen maaltijden te doen, maar op een moment daarbuiten, zodat je alle aandacht voor hem hebt en niet zelf ook zit te eten.

  Banaan, bataat, aardappel zijn goede dingen om mee te beginnen. Ik vond wortel zelf niet zo handig, want die kreeg ik nooit echt lekker zacht gekookt. Dat kan komen doordat wij penen hadden, in plaats van worteltjes.

 28. Hoi Annemieke,

  Wat fijn zoveel te lezen.
  Ik zou graag mijn zoon in de avond pap willen aanbieden, kan ik hier ook fruit doorheen mengen? Om de pap iets meer toegevoegde waarde te geven dan enkel: een goed gevulde maag voor de nacht?
  En kan ik het rijstbloempapje bij 6mnd geven en daarnaast overdag meteen fruit/groente of beginnen met de pap en na ongeveer een week fruit/groente invoegen?

 29. Marilot Baerveldt

  Hallo Annemieke,

  Mijn zoontje is nu 6 maanden en een week en sinds een week zijn we begonnen met bijvoeden a la Rapley. Ik heb een heel ondernemend en onderzoekend mannetje die alles wat hij op zijn avonturen tegenkomt in zijn mond stopt. Zitten (met extra ondersteuning) gaat goed en motorisch gezien gaat hij ook als een speer. En owja hij heeft al twee voortandjes onder

  Wij geven hem bij de lunch een stuk fruit en bij het avondeten een stuk groente. Hij vind het super interessant en steekt alles in zijn mond. Tot dusver een succes.

  toch heerst er nog wat onzekerheid bij mij.

  Ik kreeg van het CB een voorbeeld menu mee voor een baby van 6 tot 7 maanden oud. Zij stellen dat hij bij het ontbijt pap moet krijgen, tussendoortjes, lunch enkele borstvoeding en dan weer avondeten. Ik vind dat nogal wat voor zo’n klein manneke. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een goed opstartmenu, en dan niet zo zeer qua soorten voeding maar qua momenten.

  Ook zit ik met ingehouden adem te kijken of hij niet stikt. Ik betrap mezelf erop dat ik te groot afgescheurde stukken brood of klieder banaan uit z’n mondje vis. Hoe kom jij aan nerves of steel? Appel en komkommer vind ik niet eng, hij schraapt met zijn tandjes wat vruchtvlees af en de stukken zijn groot genoeg zodat het niet in zijn keel kan schieten. Met broccoli ben ik bang dat hij zich verslikt in de kleine stukjes en met banaan en meloen verdwijnen er soms grote stukken in zijn mondje omdat het zo glad is. Heb je misschien tips voor me? Is het misschien handiger om hem puree te geven of geprakte groenten die hij vervolgens zelf met zijn handjes al kliederend naar binnen werkt?

  wanneer begin ik met pap en hoezeer is dat nodig, ik geef nog gewoon fulltime borstvoeding.

  grts
  Marilot

  • Hoi Marilot,

   Het is inderdaad erg veel, wat het schema aangeeft. Ik kan me voorstellen dat ze dat aan het eind van de 7e maand eten, maar zeker met 6 maanden nog niet. Start eerst maar eens twee weken met 1 moment per dag. Daarna ga je uitbreiden naar mee-eten met ontbijt, lunch en avondeten.
   Het voordeel van rapley, zeker in het begin, is dat ze zelf de hoeveelheid bepalen.

   Wat betreft het rapleyen: het is goed te beseffen dat verslikken en stikken echt heel andere dingen zijn. Verslikken kan gebeuren en het lichaam is erop ingesteld dat op te lossen. Je moet natuurlijk wel alert zijn en het kind rechtop zetten. Stikken is iets wat iedereen kan overkomen: iets schiet onverwachts naar achteren en je lichaam kan niet meer adequaat reageren. Je moet er dus wel goed op letten wat je aan kleine kinderen geeft (geldt ook voor oudere kinderen natuurlijk, denk aan harde snoepjes ofzo). Een kind zonder kiezen geef je dus zeker geen kleine stukjes harde appel of wortel of zoiets glads als te harde mango. Je geeft dingen die tot moes gekauwd kunnen worden, zelf tussen tandenloze kaken.
   Maar dat is de theorie. Ik heb ook geen stalen zenuwen en herken zeer zeker wat je schrijft! Zelf doen is voor mij slechts onderdeel van de eetopvoeding. Rust en relaxt aan tafel vind ik net zo belangrijk. Hij merkt jouw onrust, zeker als je steeds zijn mond in duikt.
   Wat ik zelf deed was eten geven waar ik me goed bij voelde, waarbij ik voor mijn gevoel niet met ingehouden adem naast zat. Zo zweren veel rapleyers bij bloemkool, maar vond ik dat juist niet erg prettig.
   Dat is mijn advies dan ook: geef hem voedsel dat hij zelf kan eten en waarbij jij je goed voelt. Brood wordt snel zacht natuurlijk en schiet niet echt naar achteren. Heel rijpe banaan ook niet (neem geen onrijpe banaan dus). Als je merkt dat hij op den duur meer honger heeft, dan hij met zelf doen binnen krijgt, dan kun je gerust geprakt van een lepel bijgeven.

   Pap? Sja, is dat per se nodig? Wij gaven het op een gegeven moment wel omdat hij het lekker vond, maar dat hoeft nog niet de eerste tijd.

   Succes!

 30. Hoi Annemieke,

  Mijn dochter is bijna 9 maanden. We doen nu drie maanden Rapley en dat gaat heel goed. Vooral brood en banaan eet ze zonder problemen zelf. In het avondeten lijkt ze minder zin te hebben. Ze speelt dan vooral met het eten. Knijpt het fijn, slingert ermee en gooit het dan op de grond. We geven haar dan vaak geprakt eten en laten wat stukjes op haar bord liggen, waar ze dan af en toe wel een hapje van neemt. Is deze manier wel goed of zal ze daardoor juist minder zelf gaan eten omdat ze toch ook geprakt krijgt?

  Groetjes,
  Ans

  • Hoi, klinkt mij uitstekend in de oren zo! Lekker laten rommelen, maar wel wat van een lepel geven, zodat er toch iets naar binnen gaat. Als ze dan zelf aangeeft wanneer ze vol zit, is het prima. En misschien gaat ze binnenkort zelf weer wat zelf eten ’s avonds.

 31. Hoi Annemieke,

  wat leuk om te lezen over de combinatie van Rapley en hapjes en prutjes.
  Nadat ik vrij plotseling moest gaan afbouwen met de borstvoeding (na 5,5 maand volledige bv), had ik ineens zoveel vragen.
  Ook over het introduceren van hapjes naast het introduceren van kunstvoeding.
  Leuk om over jouw ervaringen te lezen, ik ga er vast veel aan hebben!

 32. Hoi!
  Sinds kort zijn we met onze dochter van zes maanden begonnen met de rapley methode, omdat wij ons goed kunnen vinden met de gedachte erachter. Echter bij kind en gezin zijn ze nogal stellig in het feit dat een baby vanaf een half jaar vlees en vis moet, omdat de reserves die zij mee kregen met de geboorte op zouden zijn.
  In het introductieschema van Kleintjes, staat dat vlees en vis vanaf een jaar ook prima is.
  Ik ben hierin dus wat onzeker.
  Eveneens zeggen ze dat de baby aan de lepel MOET wennen, terwijl de rapley methode niet voeren inhoud, dus fijn met de handjes eten.
  Wanneer en hoe moet je dan het bestek introduceren?
  Mijn dochter geef ik flesvoeding.
  Groetjes, Tamara

  • Hoi,
   Onze kinderen eten helemaal geen vlees en vis. In flesvoeding zit natuurlijk erg veel aan voedingsstoffen, dus dat zou tot een jaar prima moeten zijn. Als ze verder wel gevarieerd eet, lijkt mij het prima zoals je doet.

   Stefan Kleintjes is ook erg goed op de hoogte, als kinderdietist.

   De beredenering van het CB ontgaan me eerlijk gezegd een beetje. Kinderen eten en drinken toch zoveel meer?

 33. Hoi Annemieke,

  Leuke site, erg nuttig! Ik herken de opmerking hierboven over Kind&Gezin, ook bij mij waren ze nogal stellig over vlees en vis met 7 mnd. Toen ik vertelde dat ik begonnen was met groente en fruit (ook een combi van Rapley en gepureerd) werd er nogal verbaasd gereageerd dat dat echt niet voldoende meer was met 7 mnd. Want a) ik moest niet alleen groente en fruit aanbieden maar meer variatie dus ook vlees, vis, rijst, aardappelen en pasta, en b) ik moest de melkvoedingen afbouwen tot 300 cc per dag. Ik geef 3x borst (avond, nacht, ochtend) en overdag 2x fles (160 cc/fles) dus ik gaf veel te veel melk volgens haar. Het vaste voedsel zou het belangrijkste moeten zijn, en melk zou bijvoeding moeten worden.

  Ik wist niet wat ik hoorde…. ! Ik had toevallig het boek van Stefan Kleintjes net gelezen, plus ik hanteer het introductieschema, en had ook op verschillende sites zitten rondneuzen; ik had echt het idee ‘wie is hier nu gek?!’ Nu lees ik jouw site en herken ik eigenlijk ‘mijn eigen stijl’, en ik zie (gelukkig) niets terug van het melk-afbouw-advies van het CB. Natuurlijk, de hoeveelheid melk verschilt per baby en per leeftijd, maar hoe kijk jij aan tegen de verhouding hoofd- en bijvoeding van melk versus vast voedsel, gedurende het eerste jaar?

  Vanavond gaf ik haar bijvoorbeeld worteltjes, die gingen er heel goed in, een half uur vóór de BV, maar echt niet dat ze daarna minder melk dronk dan anders hoor! Dus hoezo, beste mensen van het CB, melk afbouwen tot 300 cc per dag voor een baby van 7 maanden??

  En een vraag wat betreft voeden op verzoek. Ik gaf 7 mnd lang BV op verzoek; ik moest er in het begin erg aan wennen maar uiteindelijk vond ik dit ‘systeem’ juist erg prettig. Nu met bijvoeding ben ik wel wat zoekende naar de juiste momenten. Want ook als je het bijvoorbeeld een uur na een borst-/flesvoeding aanbiedt, dan is het toch niet echt op haar verzoek? Ik bepaal immers… Hoe moet ik dit ‘op verzoek’ precies interpreteren?

  Dank voor je antwoord!
  Marieke

  • Ha Marieke,

   Ik beschouw de eerste maanden echt als wennen. In maand 7 was dat hier aftasten en vanaf 8/9 maanden werden ze bij mij duidelijk hongerig. Dat er met 7 maanden gezegd wordt dat het al meer moet worden, vind ik wel wat vreemd. Meer in hoeveelheid kan de baby aangeven, toch?

   Ik begrijp je vraag over het op verzoek geven niet helemaal. Bedoel je nou eten of drinken?

 34. Hoi Annemieke,

  Mijn dochtertje is net 9 maanden en we geven haar ook eten volgens de Rapleymethode en deels zelf geven of wat prakken. Het ging eigenlijk heel goed. Tot vorige week. Ze zit nu vooral met haar eten te knoeien; knijpen, uitspugen, op de grond gooien. Hiervoor at ze eigenlijk behoorlijk netjes. Komt je dit bekend voor? Ze wil trouwens meestal ook alles zelf doen. Ik mag haar alleen pap met de lepel geven, verder wil ze het perse zelf pakken.

  Dank voor je antwoord alvast!

  Groetjes, Marianne

  • Ha Marianne, knoeien is heel normaal. Ze moeten leren eten, niet leren om netjes te eten. Dat komt later wel! Laat maar lekker gaan.
   Als er weinig in gaat, kun je op een ander moment iets aanbieden, zoals een avocado-bananensmoothie als tussendoortje.

   Ga in elk geval niet corrigeren, want ze snappen niet dat je corrigeert op hun manier van eten ipv het eten an sich en krijgen wellicht het idee dat ze het fout doen.
   Binnenkort doet ze het vast weer anders, dan kan snel wisselen op deze leeftijd.

   • Dankjewel voor jouw reactie. Ik laat het inderdaad maar gaan, maar omdat ze het eerst zo ontzettend goed deed, valt het nu wel even tegen. Het zal wel een fase zijn. Hoop ik dan :-). Ik moet er nu alleen wel rekening mee houden dat ze eten krijgt wat ze goed vast kan pakken. Wortels en bonen vindt ze nog steeds geweldig en propt ze nu met de vuist naar binnen, maar verder is het dus wat lastiger. Ze is wat kieskeuriger geworden en eet niet meer alles helaas. Vanavond zag ze ons aardappelpartjes met rozemarijn en knoflook eten en dat wilde ze ook hebben. Ik heb haar wat gegeven en ze vond het heerlijk! Volgens mij kunnen die kruiden geen kwaad. Dus misschien houdt ze wel van gekruid eten!

    • Maar waarom is dit ‘niet goed’? Eten ontdekken is altijd goed. Smaak, geur, tast.

     En last inderdaad maar van jullie bord pakken. Specerijen en kruiden zijn prima, maar let op rode pepers en honing.

 35. hoi Annemieke,

  Wat een informatieve blog heb jij, heb met veel interesse de vragen en jouw antwoorden gelezen. Ik had het boek van Stefan Kleintjes al helemaal doorgewerkt en hier staan nog zoveel antwoorden uit de praktijk, super!
  Zelf heb ik ook nog een vraag: mijn dochtertje is nu 5,5 mnd en ik geef volledige bv. Over 3 weken begin ik weer met werken en eigenlijk wil ik heel graag voor die tijd (nu ik nog volledig thuis ben) al een beetje beginnen met bijvoeden in de ochtend ipv strikt te wachten tot 6 mnd. Ik zat er aan te denken om nu 2 weken in de ochtend speltpap aan te bieden gemaakt van afgekolfde melk, zodat ik toch al een beetje een start heb en dan vanaf 6 mnd met de Rapley methode gaan beginnen voor de groenten s avonds.
  Denk je dat dit ook nog voldoet aan ‘een rustige opbouw’?

  groetjes,
  Erica.

  • Ha Erica,
   Wat is de reden dat je liever nu al begint? Als dat is omdat je er nu in alle rust bij bent, dan zou ik gewoon nu al met rapley beginnen. Dat is juist iets wat je in alle rust wilt doen.
   Als je toch liever met speltpap begint, dan lijkt me deze opbouw ook prima.

   Succes!

 36. Beste annemiek,
  Wat een ontzettend handige site dit! Een van de weinige plekken waar de rapley methode echt prettig wordt uitgelegd.. hieronder mijn zoons eetavontuur tot nu toe!
  Mijn zoontje is nu over een week 8maanden oud, bijna alle fruit groenten pasta rijst en aardappel soorten die er zijn heeft hij al met veel smaak gegeten, ik houd hem wel liever nog vegetarisch het eerste jaar.
  Toen hij 5 maanden was “doopte ” hij zn handjes in fruit en groente purees om die vervolgens af te likken, met 6 maanden at hij een beetje van het lepeltje en met 7 maanden nam hij de hele stukken ook aan en pakte hij het lepeltje uit mijn handen om die zelf leeg te eten, de achterkant was natuurlijk ook erg interessant…
  Twee weken geleden werd hij ineens ziek, 40 graden koorts en heel veel overgeven. Sindsdien wilt hij ineens helemaal niets meer eten, zowel geraspt, gepureerd en in stukken neemt hij één en soms twee hapjes en dan draait hij zn hoofdje weg en gaat met zn slabbertje en bordje spelen.
  Hij is nu dus weer terug op bijna volledige borstvoeding.. alleen een klein broodkorstje of klein soepstengeltje gaat er nog in, brood en rijstwafels heeft die tot nog toe nooit gewild.
  Kan het kwaad hem het tempo nog steeds te laten bepalen? Het is zo’n groot verschil ineens, van fruit sochtends en avondeten savonds naar een paar hapjes per dag?
  groetjes! Willemijn

  • Hoi Willemijn, ik zou nog even afwachten of hij het zelf weer gaat oppakken. Als je aandringt, wordt de weerstand wellicht juist nog groter.

 37. Hallo anemieke.

  Me zoontje is nu 7 mnd en wil sinds een week geen groente en gepureerd fruit. Nu hoorde ik van deze methode. Hij drinkt nu volledig uit de borst alleen ik vind en hoor van iedereen dat ze toch ook echt wat anders naast de borstvoeding moeten na 6 mnd. Maar ik wordt er erg onzeker van.. en maak me soms echt druk hierover misschien dat jy me kan helpen ik ben een jonge moeder.

  Gr chantal

  • Hoi,
   Begrijp ik goed dat je de afgelopen maand alleen gepureerd gaf? In dat geval: als je nu wil opstarten met ook nog rapley-methode naast puree (ik zou er niet per se meteen mee stoppen), zou ik je aanraden even goed te lezen over hoe je begint met deze methode en dan beginnen zoals je zou beginnen als je kindje nog 6 maanden was. Dus gewoon vanaf het begin, rustig opbouwen.

   Hier lees je hoe het het aanpakt: http://www.babyendreumeseetfestijn.nl/hoe-te-beginnen-met-bijvoeding-baby-rapley/

   En maak je niet te druk, hij is nog maar 7 maanden! Je kunt tot 1 jaar opbouwen en in borstvoeding zit zoveel! Zo rond 9-10 maanden zouden ze min of meer met de pot mee kunnen eten.

   Succes!

 38. Hi! In het boek van Stefan Kleintjes staat vanaf 9 maanden ook dingen als havervlokken bij avondeten. Geef je kindje dan lepel en zelf scheppen? Of voer je papje/yoghurt/kwark wel?

 39. Hallo,

  Even een vraagje. Vandaag leuk wortels gekocht om voor het eerst mijn tweeling te laten kennismaken met vast voedsel. Ze zijn nu 4 maanden oud) alleen nu lees ik bij de rapleymethode beginnen bij 6 maanden. Het cb zegt 4. Kan dit ook met de rapley?

  Hoor graag.
  Ik ga iig de wortels vast koken. ;)

  Groet,
  Lenny

  • Ha, deze vraag had ik over het hoofd gezien.
   Rapley moet je echt pas met 6 maanden beginnen. Met 4 maanden zijn ze motorisch nog niet klaar voor stukken eten.

 40. Mijn dochtertje van 6 mnd kokhalst alles wat zij binnenkrijgt er weer uit, behalve banaan mits het niet echt een stukje is. Is het nog te vroeg voor haar? Ik wil toch graag met bijvoeden starten aangezien ik niet erg veel moedermelk produceer. Ik zou het liefst stukken geven, maar dan misschien toch maar starten met gepureeerd en later overstappen naar Rapley/Kleintjes?
  Dank voor deze website en eventueel advies!

 41. Hallo,
  Ik heb het altijd een mooi idee gevonden om onze dochter de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Dat consultatiebureau’s tegenwoordig adviseren om al met 4 maanden met bijvoeding te beginnen vond ik maar niets; het leek me onnatuurlijk om ons kindje voedsel naar binnen te duwen terwijl ze het zelf nog niet naar haar mondje kan brengen.

  Mooie idealen, maar nu onze dochter 4 maanden oud is twijfel ik. Ons meisje is namelijk geobsedeerd door eten. Als wij eten verliest ze alle interesse in alles om haar heen en zit ze alleen nog naar het eten te staren. Ook steekt ze haar handjes ernaar uit, gaat ze kreunende geluidjes maken, en als ik haar heel voorzichtig aan iets laat likken duikt ze er letterlijk opbennvalt ze aan. Ik heb haar een keer een klein slokje water uit een glas laten drinken en nu gaat ze steeds kreunen als ze een glas ziet en huilen als ze niet mag proeven. Ik heb niet het idee dat ze met de borstvoeding iets tekort komt, maar eerder dat ze heel nieuwsgierig is, en graag nieuwe smaken wil proeven. Is onze dochter misschien toe aan bijvoeding? En zo ja, kunnen we dan proberen met Rapley te beginnen, of moeten we toch eerst aan het pureren?

  Alvast bedankt voor de reactie!

  • Ha,
   Ik neem aan dat je hebt uitgesloten dat ze graag wat in haar mond wil, los van het feit dat het eten is? Dat komt natuurlijk ook altijd voor vanaf 4 maanden, daarom zijn bijtspeeltjes fijn.
   In elk geval: mocht je toch willen starten, doe dit dan NIET rapley, daar zijn ze met 4 maanden niet motorisch toe in staat. Daarmee begin je dan pas als ze 6 maanden is geworden.
   Succes!

 42. Hoi Annemieke,
  Onze dochter van bijna 15 maanden is een moeilijke eetster, vanaf het begin af aan. Gemakshalve ben ik vanaf 7 maanden begonnen met de biologische groentepotjes die ze 2x in de week bij het KDV ook al kreeg. Nu is ze ouder dan een jaar en mag ze met de pot mee-eten, maar de overgang gaat ontzettend moeizaam. Ik heb nu ook spijt dat ik destijds met de potjes begonnen ben en niet met vers eten, maar ja, voor spijt is het nu te laat. Kan ik nu eventueel nog beginnen met de rapley-methode of ben ik daar te laat mee? En heb je nog tips voor een goede overgang van potjes naar met de pot mee-eten? Alvast bedankt voor je reactie!
  Groetjes van Mascha

  • Ik zou het naast elkaar doen nu. Potje en erbij het eten vers en dat ze zelf mag pakken. En dan langzaamaan het potje minder geven.

 43. Hoi Annemieke!
  Echt fijn zo’n website met ervaringsverhalen. Soms lijkt het alsof andere kinderen al snel veel eten, maar uit de verhalen hier begrijp ik wel anders. Mijn zoontje is nu bijna 8 maanden. Met 4 maanden begonnen we met een beetje wortel gepureerd aan te bieden, maar hij hield zn mond stijf dicht en als we er wat inkregen stikte hij er bijna in. Na 2 pogingen zijn we dus maar gestopt. Met 5 maanden nog eens geprobeerd, maar dat ging nog hetzelfde. Toen hij bijna 6 maanden was zijn we opnieuw begonnen en inmiddels had ik ook eea gelezen over de rapley methode. (NB: de arts van jeugd en gezin wees mij overigens ook op de rapley methode toen ik haar vertelde dat hij zn mond dicht houd voor groenten van een lepeltje). Van alle uitleg en ervaringsverhalen werd ik enthousiast. Daarnaast gaf ik nog steeds volledig borstvoeding, iets wat ik vooraf nooit had verwacht, maar het gaat gewoon goed. En aangezien borstvoeding een goede combi is met rapley begonnen we met stukken aanbieden. Maar, zeker in het begin kreeg hij er maar zelden iets van binnen. Fruit deden we in die periode sowieso gepureerd. Ook omdat ik terug wilde naar 1x kolven op mijn werk en dan is het toch wel handig als hij wat anders binnenkrijgt. Rond 7 maanden zijn we begonnen met een broodkorst, rijstewafel of volkorencracker aanbieden.

  Uit mijn omgeving krijg ik wel commentaar of voorbeelden van kinderen die al zo goed prakjes eten. En dat brengt me dan wel aan het twijfelen. Een tijdje geleden kreeg ik een potje met de opmerking ‘probeer dit nou eens’. En wonderwel at hij 2/3 van het potje leeg. Deed ik dan toch iets verkeerd? De eerste dagen daarna toch maar weer gepureerde prakjes aangeboden en daar at hij toen ook wel wat meer van op. Vervolgens het boek van Stefan Kleintjes gekocht en daardoor weer zo enthousiast voor de rapley methode dat we weer terug zijn op stukken aanbieden. Een aantal dingen gaan best goed: banaan, peer, komkommer (krijgt hij niet heel veel van binnen, maar vindt hij vooral erg lekker om op te knagen), een broodkorst of een rijstewafel.

  Maar groenten gaan nog steeds moeizaam. Hij knijpt het tot moes, smeert zn kinderstoelblad eronder, gooit het op de grond en brengt hooguit 1-2x per maaltijd iets naar zn mond. Soms proberen we dan wat in zijn mond te stoppen zodat hij het in ieder geval proeft maar vaak laat hij dat niet toe. Hij kan al heel goed nee- schudden :S. Deels weet ik dat ik me er niet druk over moet maken. Zelf vind ik groenten belangrijk en lekker en daarom is dat soms toch wel lastig. We zijn van plan om rond 8 maanden een boterham te gaan aanbieden, ik wil dan ook eens proberen om daar bijv. avocado of gekookte&gepureerde tomaat op te gaan smeren.
  Heb jij nog tips?
  Groetjes, Marina

  • Hoi Marina, eigenlijk geef je zelf het antwoord al: maak je nog maar niet zo druk. En probeer het niet in zijn mond te stoppen.
   Ik denk dat het wel wat voor jullie is om een combinatie te doen: rapley en puree. Je kunt elke avond dingen neerleggen die hij rapley zelf kan pakken en daarnaast geef je puree.

   Als je nu het geduld hebt om niet te gaan pushen en je niet druk maakt om het op de grond gooien e.d. dan heb je er later baat bij.

   Succes!

 44. Hallo

  Als je start met rapley moet je dan iedere dag het zelfde tijdstip het eten aanbieden of mag het ook de ene dag de ochtend/tussen de middag en de andere dag in de loop van de middag. Dit i.v.m ik het eerst zelf wil doen en niet door de oppas totdat ze natuurlijk meerdere eet momenten gaat krijgen.
  Alvast bedankt voor het antwoord

  Groetjes Wietske

 45. Goedenavond,
  Ik heb een zoontje van 7 maanden en geef volledige bv. Nu is ie vanaf 6 maanden begonnen met 1x per dag groente na 2-3 weken 1x fruit erbij. Hij krijgt niet heel veel binnen maar heeft sinds hij fruit eet veel last van z’n stoelgang. Er zitten standaard meer dagen tussen en de laatste keer zelfs een week. Zo zielig hij huilde gewoon tijdens het poepen. (Wel is de ontlasting niethard) Nu wilde ik rustig aan aardappelen en brood introduceren maar ben bang dat zijn darmpjes hier helemaal niet tegen kunnen.

  Nu twijfel ik om wat gepureerde groente en fruit te geven in de hoop dat meer vezels alles wat meer op gang brengt. En Mss ook s ochtends wat fruit. Ook lees ik dat meer drinken kan helpen.

  Merk de laatste dagen ook dat hij de groente links laat liggen en erg gefrustreerd is als er eten voor m staat en iets op een lepeltje houd ie z’n mond stijf dicht.

  Weet nu even niet meer wat ik moet doen en wil morgen maa cb bellen maar die geloven niet zo in de rapley methode dus of ik daar goed advies van krijg.

  Wat zou jij doen?
  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groetjes Lieke

  • Ha, ik zou fruit eventjes een week of twee niet geven en wel aardappels en brood. Je kunt gerust rapley combineren met puree. Ik deed dat zelf ook en omdat mijn hongere kinderen dan in elk geval binnen kregen waar ze trek in hadden en daarnaast zelf mochten rommelen, werkte dat het beste.
   Als hij lichamelijke klachten blijft houden, kun je het beste natuurlijk even langs de huisarts. Succes!

 46. Hallo Annemieke,

  Leuke site! Fijn om wat meer over rapley te lezen, heb ook het boek van Stefan Kleintjes gelezen maar heb toch nog wat vragen. Mijn dochtertje is bijna 7 maanden, heeft alleen maar borstvoeding gehad. Vanaf 6 maanden begonnen met bijvoeding, eerst alleen ’s avonds groenten toen ook wat brood en rijstwafels en nu ook af en toe fruit. Ivm harde ontlasting en verstoppingsklachten geef ik nu kindicol en probeer ik de bijvoeding wat te minderen en weer wat meer aan de borst te laten drinken. Ik heb ook lactulose gehad van de huisarts maar gebruik dat liever pas als het echt niet anders meer kan. Mijn ‘probleem’ is dat mijn dochter heel graag wil eten. Ik ben begonnen met puur rapley maar ze was zo gefrustreerd dat ze niet genoeg in haar mond kreeg dat ik haar met een lepel (geprakt) ben gaan voeren. Inmiddels is haar fijne motoriek wat verder ontwikkeld en wil ik haar graag weer zelf laten eten. Dit is een onrustig gebeuren. Ze huilt steeds als het niet lukt om het eten in haar mond te krijgen. Als ze zich verslikt en moet kokken, moet ze daarna heel hard huilen. Is dit normaal? Ik heb dit op rapley filmpjes op internet nog nooit gezien.

  Ik kan op zich best af en toe een stukje in haar mond doen zodat ze niet zo snel gefrustreerd raakt maar ik ben bang dat ze dan weer verstopt raakt. Tijdelijk stoppen met bijvoeding zou ivm de verstopping nog beter zijn maar dan huilt ze denk echt de hele buurt bij elkaar want ze is echt dol op eten. Heb jij nog tips voor me?

  • Ha, frustratie en verslikken kan gebeuren. Daarom moet je altijd alert zijn. Verder vind ik je vraag te medisch om goed antwoord te geven. Ik zou even overleggen met jouw huisarts.

 47. Hoi Annemieke,

  Fijn om wat meer over Rapley te lezen. Ik heb begrepen dat je beter eerst borstvoeding kan geven en daarna pas stukjes fruit/groente zou moeten aanbieden. Ik had eerder ergens begrepen dat ze goed trek moeten hebben, dus dat je het andersom zou moeten aanbieden.

  Ik heb nog een vraag over een voorraadje borstvoeding aanleggen (ik hoop dat ik hier op de juiste plek ben). Mijn zoontje is nu 6,5 maand oud (een maand te vroeg geboren). De eerste tijd maakte ik veel melk aan en kon een aardig voorraadje opbouwen. Ik heb even gewerkt en toen kwam dit voorraadje erg goed uit, maar hij dronk meer dan ik kolfde, dus die voorraad werd gestaag minder. Inmiddels lukt het om steeds twee flesjes reserve te houden, maar het wordt wel een beetje spannend zo, zeker omdat hij nu weer veel vaker op verzoek komt. Er zat een tijdje een ritme in van om de vier uur. Nu werk ik niet meer en ben gewoon thuis, maar ik durf zelf niet echt meer voor een langere tijd weg, bang dat de oppas niet genoeg melk heeft, maar wil eigenlijk ook niet over op kunstvoeding. Ik probeer soms wat extra te kolven, maar er komt dan zo weinig uit, dat het bijna niet de moeite is. Ik vraag me af hoe andere moeders dit doen. Hebben zij een enorme voorraad aangelegd of zijn ze continu in de buurt van hun kinderen (dit is niet negatief bedoeld) of kolven zij op een andere manier?

  • Ha, in het begin wil je niet dat bijvoeding ten koste gaat van borstvoeding, dus dan geef je eerst voeding en dan eten. Later kun je het omdraaien en maakt het niet meer uit.

   Jouw kolfvraag ga ik even in anonieme vorm op facebook zetten. Misschien dat er reacties komen.

 48. Eva De Jonckheere

  Hoi,

  Ik beland hier net op de website. Wow, een hele nieuwe wereld die voor mij open gaat!
  Mijn kindje is 7 maand en ongelofelijk gefacineerd als ik een boterham eet. Is het ok om hem een korstje te geven als hij nog nooit iets zelf geprobeerd heeft?
  En geven jullie papjes of puree ook om zelf te proberen eten? Of ‘voeder’ je die toch maar beter. Ik las bijvoorbeeld je receptje met peer en quinoa, kan hij dat zelf al eens proberen naar binnen werken? Of geef je dat met de lepel?

  Dank je voor je antwoord! En de nieuwe wereld ;)

  Eva

  • Ha Eva,
   Je kunt je kind van 7 maanden zeker een broodkorst geven. Ik zou daarnaast dan ook starten met groenten en wat fruit. Lees even goed door hoe je dat aanpakt qua zithouding e.d.
   Puree voerde ik rond die tijd nog, maar als ze iets ouder zijn kun je gerust een lepeltje gaan geven. Er bestaan zelfs lepels voor de allerkleinsten die schuin zijn waardoor ze het makkelijker naar binnen kunnen lepelen. Succes!

 49. Mijn dochtertje is bijna 11 maanden. Ze heeft altijd borstvoeding gehad en vanaf zes maanden eet ze A la rapley. Bij eten waarbij dit lastig is voeren we haar met een lepel. Zo gauw ik haar meer geeft dan een stukje voedsel gooit ze de overige stukken op de grond. Ze maait ze van haar kinderstoel blad af. De laatste tijd gooit ze ook veel van haar boterhammen op de grond. Waardoor ze regelmatig maar heel weinig eet met het gevolg dat ze drie kwartier later alweer honger heeft. Ik weet niet zo goed hoe ik hiermee om moet gaan, heb je misschien tips voor me?

 50. Zeer blij dat ik je site gevonden heb. Ik blijf maar overal lezen en ik vind er geen lijn in, of heb ondertussen veel teveel flarden info.
  Ons zoontje is vandaag 6 maand. We zijn gisteren begonnen met avocado, wat veel te glibberig was en dus niet hanteerbaar. Heb je daarvoor een tip? Ik was al aan het denken om het een soort handvat te geven of zo… Vandaag was het banaan met nog een deel schil aan en dat ging prima. Nu enkele vragen.
  – Ik las op verschillende plaatsen dat het goed is om een drietal dagen hetzelfde te geven om te laten wennen aan smaken en texturen. Hoelang doen we dit dan? Wanneer geven we gewoon dagelijks wat anders?
  – Hoe gaat het met gluten? Bieden we dit al dadelijk aan? En kan gewoon brood, mbt zout dan, en eventueel wat betreft grovere structuur bij meergranenbrood of brood met pitten? Wit brood af te raden of niet? Ik hoorde ook al meermaals dat sandwiches gevaarlijk zijn owv het aaneenkoeken en meer verstikkingsgevaar owv het vormen van een prop (anders dan het normale leren slikken)
  – Wanneer introduceren we vlees, en hoe?
  – Wat met eiwit?
  – Hoe gaat het in het kdv, wanneer daar verplicht wordt om mee te eten met de anderen indien met vaste voeding wordt gestart? Ze krijgen hier allemaal hetzelfde prakje grootkeukenpuree… mits wat aanpassing van ingrediënten per leeftijd. Hoe veel kwaad kan dit?
  – In pakweg de eerste twee weken, hoeveel afwisseling bieden we wat betreft fruit, groenten, brood, vlees, …
  – Mag een beetje soep, na de borstvoeding? Om het leren drinken aan een beker aan te leren.

  Ik zie door de bomen het bos niet meer. :)
  Bedankt alvast.

  • Je kunt de avocado op den duur prakken op brood. Maar als het nu niet lekker werkt, dan doe je die gewoon niet.

   “- Ik las op verschillende plaatsen dat het goed is om een drietal dagen hetzelfde te geven om te laten wennen aan smaken en texturen. Hoelang doen we dit dan? Wanneer geven we gewoon dagelijks wat anders?”

   Een paar weken. Ik wisselde geloof ik wel in het begin al iets af, maar gaf wel steeds dezelfde producten.

   “- Hoe gaat het met gluten? Bieden we dit al dadelijk aan? En kan gewoon brood, mbt zout dan, en eventueel wat betreft grovere structuur bij meergranenbrood of brood met pitten? Wit brood af te raden of niet? Ik hoorde ook al meermaals dat sandwiches gevaarlijk zijn owv het aaneenkoeken en meer verstikkingsgevaar owv het vormen van een prop (anders dan het normale leren slikken)”

   Wat bedoel je met sandwiches? Met gluten is niks mis, tenzij je allergisch bent. Ik denk dat je aan dit schema wel wat hebt: https://www.borstvoeding.com/files/voedselintroductieschema.4.pdf

   “- Wanneer introduceren we vlees, en hoe?” Zie bovenstaand schema :)
   “- Wat met eiwit?” Zie ook het schema.

   “- Hoe gaat het in het kdv, wanneer daar verplicht wordt om mee te eten met de anderen indien met vaste voeding wordt gestart? Ze krijgen hier allemaal hetzelfde prakje grootkeukenpuree… mits wat aanpassing van ingrediënten per leeftijd. Hoe veel kwaad kan dit?”
   Ik zou overleggen met ze. Het klinkt mij vreemd in de oren dat het KDV beslist wat jouw kind eet.

   “- In pakweg de eerste twee weken, hoeveel afwisseling bieden we wat betreft fruit, groenten, brood, vlees, …”
   De eerste weken in principe alleen maar groenten.

   “- Mag een beetje soep, na de borstvoeding? Om het leren drinken aan een beker aan te leren.” Ik zou daar later mee starten en sowieso zelfgemaakt i.v.m. overdosis zout in pakjessoep.

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven