Help, mijn kind lust geen groente!

wortels

Mijn spruit lustte geen spruitjes. Het allesetertje liet ze links liggen toen hij een dreumes was. Na een hapje concludeerde hij dat ze nog steeds zo tergend bitter waren als de vorige keer dat hij ze at en met een vies snuitje legde hij ze terzijde.
Dat maken meer ouders mee. En niet alleen met spruitjes.

Ik zat er niet mee. Ik ging en ga geen strijd leveren om die spruitjes binnen te krijgen. Ik zie er het nut niet van in om die vermaledijde spruiten naar binnen te werken. Laten we eerlijk zijn; ze zijn schattig. Maar schattig EN bitter. Hoe beetgaar je ze ook stoomt, bakt of kookt; het blijft een bittere groente.
Grappig genoeg jatte hij ze toen hij 3,5 jaar oud was, ineens van mijn bord. Smaken veranderen, zo zie je maar. Sla is het tot op heden nog steeds niet voor hem.

Getuige het aantal kinderen dat moeite heeft met spruitjes eten, moet het als kind toch oneindig veel bitterder smaken dan als je het als volwassene eet. Ik vind spruitjes prima te eten, maar vroeg was het tellen hoor: spruiten naar leeftijd. Jonge kinderen beleven smaken dus wat anders dan wij, intenser misschien, en ze moeten nog leren eten.

De notoire groenteweigeraar

En is het nou erg, zo’n spruitjesweigerend kind? Of een rodekoolweigerend kind? Een maisweigerend kind? Welnee, als ze verder allerlei andere groenten wel naar binnen werken, kunnen ze best zonder een paar soorten. Je hoeft ze dus niet verstoppen onder ladingen kaassaus. Bied ze aan in diverse smaakcombinaties en als ze na een hap beslissen het niet te gaan eten, dan niet. Volgende keer weer. Zeker jonge kinderen moeten meerdere keren iets proeven om de smaak te kunnen waarderen.
Ik ontdekte ooit zelf dat mijn peuter nieuwsgierig werd, alleen al omdat ik besloot zijn broccoli te gaan opeten.

Maar wat als je kleintje veel groenten niet wil eten? Ik kan het mij bijna niet voorstellen, want elke groente is toch anders? Bij baby’s moet je je daar in elk geval zeer zeker niet druk om maken. Bied het steeds aan en kijk per keer wat ermee gebeurd.
En dan dreumesen. Pas op dat je niet gaat overcompenseren voor een groenteweigerende dreumes. Je hoeft de voedingswaarde van de groente niet te benoemen (“eet maar, want dat is heel gezond!”), want dat zegt ze niks. Ook van tevoren vertellen dat iets lekker is, moet je mee oppassen. Jouw kindje beslist namelijk zelf of hij/zij het lekker vindt. Stel dat je kind iets heel vies vindt en jij roept dan dat het lekker is. Verwarrend? Je kunt natuurlijk best vertellen dat jij het lekker vindt, maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Als je ergens van geniet, nemen ze dat toch wel waar, nonverbaal.

Peuters schijnen de ergste weigeraars te zijn. Heb je er zo eentje? Laat dan je kind meehelpen met het kiezen van groente. Geef hem of haar keuze uit twee soorten en bestudeer de knollen, bladgewassen en wortels. Hoe zien ze eruit, hoe voelen ze en wat kun je ermee? Laat ze helpen met het wassen en bereiden voor zover dat lukt. Benoem aan tafel het proces. Ik heb vaak meegemaakt dat onze oudste heer iets niet wilde proeven en toen ik hem eraan herinnerde dat we het samen hadden gekocht, gewassen en bereid, sloeg hij toe. Lees ook de tips in de paragraaf hierboven over dreumesen, want die zijn ook van toepassing op peuters.
Lees ook mijn 7 eetopvoedingstips.

En groenteverstoppertje dan?

In recepten voor kleine en ook grotere kinderen zie je vaak dat er groenteverstoppertje gespeeld wordt. Spinazie verstoppen in pannenkoeken en witlof onder een kilo kaas.
Wie een beetje divers kookt, heeft de helft van de tijd toch sowieso de groenten wel verstopt (denk aan quiches, soep e.d.) en is er dus een divers aanbod aan groentebereidingen. Ik benoem zelf altijd wat we eten en zou zelf mijn kinderen liever niet op deze manier ‘foppen’, maar ik kan mij voorstellen dat je bij een kind die wat minder divers eet dan de mijne, niet per se gaat benadrukken dat er in de soep een kilo pompoen is gegaan.

Wat je ook kunt doen als je je zorgen maakt of je peuter wel genoeg voedingsstoffen eet, is in de middag een shake aanbieden. Daar kan hij of zij je ook nog bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan een avocadoshake of een appelshake met wortelsap.

4 reacties

 1. De vraag wat te doen als een bijna 3 jarig kind helemaal géén groente wil eten, niet als soep, niet verstopt, niet als rauwkost en ook niet op een ander moment van de dag, is helaas niet beantwoord.
  Ik ben niet blijk met de verwijten van de maker van deze site die zich deze zo erge situatie niet kan voorstellen dat een peuter, die als baby wel degelijk groente heeft gegeten, nu ALLE groente weigert.

  • Hoi moeder, ik zie alleen maar tips, geen verwijten? Heb je al wat van de tips geprobeerd?

   Meer dan tips en suggesties geven kan ik helaas niet doen.

   Hoe lang duurt dit al?

  • Hoe herkenbaar, mijn kleuter at als 3jarige heel weinig avondeten. Wel veel brood overdag, met moeite een stukje fruit. Het is helemaal goed gekomen en hij eet en proeft nu veel. Laat het los. Als ze een handje vol eten eten op een dag dan hebben ze al genoeg o die leeftijd. Het ouds niet prettig als je denkt dat hij te kort komt met voedingsstoffen maar het heeft geen zin om het een gevecht te maken. Laat het los. Hij heeft daarover controle (om niet te eten) en dat past hij toe

  • Dag Moeder,
   Ik voel met je mee. Ik heb een zoon van bijna 4 die steevast alle groente en fruit weigert, in wat voor vorm dan ook, behalve pasta met spinazie en gehakt, door elkaar.
   Het is om radeloos van te worden. Ik heb heel vaak geprobeerd groente te verstoppen, maar het gaat er niet in.
   Groet Els

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven