Glaasje sap

Wat drinken kinderen zoal? In mijn straat zie ik jongens en meisjes van acht jaar met energydrinks lopen. Daar schrik ik van, want daar zit ook maar niks in wat goed voor ze is (voor niemand trouwens). Nu ben ik een groot voorstander van lekker eten, maar laten we eerlijk zijn: eten en drinken zijn in principe functioneel. Overigens lijken die energydrinks mij buitengewoon vies, zeker als ze op redbull lijken.

Terug naar dreumesen, peuters en kleuters. Vanaf 1 jaar mogen ze ander drinken dan moedermelk of kunstvoeding. Maar wat geef je dan? En bepaalt wat je geeft hun smaak? Ik denk van wel.

Onze T. krijgt 1 glas volle melk per dag, ook wel sojamelk en enkele keren per week diksap (puur & eerlijk, vanaf 4 maanden staat er op) en daarnaast enkel water en thee. Hij is nog niet gaan klagen bij de dreumesvakbond, dus het lijkt erop dat hij het prima vindt.

Daarnaast krijgt hij elke avond bij het avondeten sap van 1 uitgeperste sinaasappel. Een klein glaasje dus, want ik wil geen volle buik van het drinken, voordat hij gaat eten.
Waarom sinaasappelsap? Omdat vitamine C de ijzeropname bevordert en laat dat nu handig zijn voor een vegetarisch kindje. En voor andere kindjes ook, mits ze geen enorme lappen rood vlees krijgen.
Een sap versgeperste jus is overigens niet vergelijkbaar met een zelfde hoeveelheid uit een pak sinaasappelsap (mits vers uit het koelvak), want dat is altijd een aangelengd concentraat en bevat veel meer vruchtensuikers.

Onze favoriete sinaasappel om te persen is een bloedsinaasappel. Elke drupje sap komt eruit en ze smaken heerlijk fris en lichtzoet. Een leuk voorbeeld van functioneel en waanzinnig lekker in één.

1 reactie

  1. Is het een bezwaar als ze het drinken pas krijgen als ze bijna klaar zijn, dat doe ik nl. altijd. Bij mij kregen ze wel al eerder ander drinken dan moedermelk ruim voor een jaar, maar we hadden hete zomers.
    Bij mij is de ervaring, dat wanneer je maar strak volhoudt dat ze limonade krijgen als je ze diksap geeft, dat je ze tot een jaar of 8 wel in je zak hebt.

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven