Eetopvoeding 7 tips baby/dreumes/peuter

fotobijeetopvoedenregels

Eetopvoeden. Dat klinkt autoritair, maar is het juist helemaal niet. Denk niet aan je bord leegeten, niet morsen en met bestek eten, maar wel aan de tijd nemen, aan tafel eten en je kind betrekken bij het proces van boodschappen doen en eten bereiden.

Ik hoor vaak over kinderen die slecht eten en herken niks daarvan in ons oudste kind. Ik ben er blij om en ik denk dat het te maken heeft met onze ‘eetopvoeding’. Onze jongste is nog jonger dan een jaar en ook lekker op weg.
Ik geef je wat tips en ideeën over het eetopvoeden van baby’s, dreumesen en peuters. Wel wil ik benadrukken dat ik niet bedoel dat ouders van moeilijk etende kinderen het verkeerd hebben aangepakt of verkeerd aanpakken. Hieronder staat slechts mijn visie op eten en kinderen en ik hoop je te inspireren.

1. Eet gevarieerd. Ja, dus ook jijzelf! En dat begint al met het kindje in de buik. Volgens bepaalde onderzoeken kunnen baby’s in de buik al verschillende smaken onderscheiden en later ‘herkennen’. Dit geldt ook tijdens de periode van borstvoeding. Borstvoeding schijnt altijd anders te smaken, afhankelijk van wat je hebt gegeten. Blijf ook als je kindje gaat eten, gevarieerd eten. Het allerliefste zo vers mogelijk, want eten uit pakjes en zakjes is over het algemeen vrij zout en weinig gevarieerd van smaak.

2. Rust aan tafel. Het mag wel gezellig zijn, met kletspartijen en verhalen over de dag. Maar creëer geen onrustige sfeer, met heftige discussierend of kibbelpartijen. En wat mij betreft een echte nono: op de bank eten en ondertussen televisie kijken. Er is dan geen enkele aandacht voor het eten.

3. Neem de tijd. Zeker bij het introduceren van bijvoeding: ga er niet aan beginnen als je maar 10 minuten de tijd hebt. Laat het kindje zelf het einde bepalen. Ook ’s avonds bij het avondeten. En ja, dit kan echt eeuwen duren, zeker de eerste maanden, maar probeer jij zelf maar eens te exploreren onder tijdsdruk.
Neem ook de tijd om te benoemen wat je baby of dreumes eet. Ik heb dat van het begin af aan gedaan en T. zit altijd te loeren wat er op zijn bord ligt aan etenswaren. Als hij iets tegenkomt wat hij niet direct herkent of nooit eerder heeft gezien, houd hij het omhoog en eet hij het niet eerder op dan dat ik heb verteld wat het is.

4. Geef je kindje ook wat eigen regie over het eten. Dat betekent dus (deels) rapley, stukjes eten, zelf doen.  Hoe je dit doet, lees je hier. Wij hebben in het begin het eten ook wel gepureerd/geprakt en met een lepeltje gegeven, omdat onze veelvraatjes het prettig vond om naast het klooien ook substantieel wat binnen te krijgen.

5. Geen belonen en straffen aan tafel. Als je van het begin af aan, ‘goed’ eten gaat belonen met toetjes, dan is de focus straks het krijgen van het toetje. Ik vind dat er geen goed of slecht bestaat aan tafel. Zie punt 6. Ik vind een toetje direct na het eten, te veel voor zo’n klein lijfje. Wij geven een bakje (naturel) kwark of yoghurt een half uur na het eten.

6. Kijk naar je kind. Leg geen verplichtingen op. Ik vind persoonlijk ‘je bord leegeten’ onzin. Je kunt zeker aan jonge kinderen niet vragen hoeveel honger ze hebben, dus je schept maar wat op voor ze. De ene keer willen ze veel eten (bijvoorbeeld omdat ze in de groei zijn) en de andere keer is het weer minder (minder groei, of ziek of gewoon geen zin). Als ze hun bord leeg moeten eten (ook als ze wat ouder zijn), dan loop je het risico dat ze eten stom gaan vinden. Jij hebt zelf toch ook niet elke dag evenveel trek? Ik merk aan mezelf dat als ik een drukke dag heb gehad, ik eerder minder dan meer eet.
Natuurlijk ben je blij als je kind ‘goed’ eet. Maar laat bij het reageren op je kind aan tafel waardeoordelen weg. Dus niet: je hebt goed gegeten, want je bord is leeg. Als het bordje niet leeg is gegeten, moet het kind dan denken dat hij of zij het dus niet goed heeft gedaan? Ook vinden ze de ene keer sommige smaken prettiger dan de andere keer. Onze zoon heeft het niet zo op soep en heeft ook eens een fase dat hij geen broodkorsten wilde eten. Hij spuugde ze uit en lijkt vooral de textuur niet zo fijn te vinden. Niks aan te doen, dat verandert wel weer een keer. Wel kun je vertellen dat je het leuk vond dat ze lekker hebben genoten en geproefd hebben van het eten.

7. Knoeien. Rijst tegen de muur, pasta onder de sokken, pompoen tegen de deurpost en tomatensaus in het haar. Herkenbaar?
Netjes eten, zo zien ouders het ’t liefst, want anders kun je nadien de vloer dweilen. Maar waarom mogen kinderen eigenlijk niet rommelen en geven ouders daarom graag wat van een lepeltje? Zeker heel jong, lijken kleintjes met eten motorisch gezien een beetje op jonge poesjes met plakband aan hun pootjes. Onhandig, klungelig en spartelend. Laat maar gaan. Stel je er op in dat je na het eten even de omgeving rond de stoel (en de stoel zelf, en de tafel en de deur en met een beetje pech ook jouzelf) schoon moet maken en laat het verder los. Probeer je te verplaatsen in je baby of dreumes: jij zit lekker ‘je ding te doen’ en ineens zit je mama of papa ineens een beetje bozig te vertellen dat je iets niet goed doet. Maar aangezien jij nog geen woorden verstaat, heb je geen idee wat je dan ‘fout’ doet. Je hoeft niet bang te zijn dat als ze binnen 2 jaar niet fatsoenlijk leren eten, ze voor de rest van hun leven neanderthalerachterige trekjes blijven vertonen. Als ze motorisch gezien wat stabieler zijn, rommelen ze van zichzelf heus wel wat minder.

8 reacties

 1. toch apart. ik heb hetzelfde gedaan en doe dat nog en de 2 jongsten eten nauwelijks aan tafel. maar ik weiger de strijd aan te gaan.

 2. Mijn zoontje van 3 is vanaf geboorte al een super eter. Lust alles, eet alles en eerder teveel dan te weinig.

  Vanaf de bijvoeding heb ik het hem al zelf laten doen terwijl ik ondertussen hapjes extra gaf. Laat hem altijd zijn gang gaan en respecteer het als hij een keer iets niet lekker vind of een dag minder eet.

  Met mijn dochter van net een jaar doe ik precies hetzelfde. Maar het ligt ook zeker aan het kind. Vanaf dag 1 wilde ze al niet drinken en tot op de dag van vandaag is het dagelijks drama om ook maar iets van eten laat staan drinken naar binnen te krijgen. Ze drinkt tot nu toe 60ml per dag! Ze lijkt het er op te doen en de dokter zegt het moet dan maar, maar het is nog geen tiende van wat ze hoort te drinken.
  Eten op wat voor manier wil ze gewoon niet. Zelf niet, geprakt niet, stukjes niet en met heel veel afleiding en poes pas krijg je er een hap in hopend dat ze het niet uitspuugd.
  Zelf hebben we het gevoel dat het aandacht is, een spelletje. Maar geen aandacht aan schenken werkt niet. Dan eet ze gerust een hele dag niet! Dan ’s nachts huilen en nog geen hap willen eten.

  Goedschiks of kwaadschiks ze wil niet. Ze heeft in alles een enorm sterke wil. Tip??

  Radeloze moeder

  • Hallo Charlotte,

   Zijn er bepaalde dingen die ze wel lust, ook al zijn dit er weinig? Zo ja, dan zou ik vooral er voor zorgen dat je die altijd in huis hebt, zodat ze tenminste iets binnenkrijgt. Ik ben zelf net zo als jouw dochter, ook al vanaf hele vroege kindertijd, en mijn moeder heeft net als jou ALLES geprobeerd om mij ‘normaal’ te laten eten. Hoe meer druk er op werd gelegd, hoe meer afkeer ik er van kreeg.

   Ik heb onlangs een grote groep mensen ontdekt die hetzelfde zijn daarin als mij (pickyeatingadults.com), en we delen allemaal soortgelijke ervaringen. Een deel van hen is zelfs in het ziekenhuis opgenomen als kind waarbij er toezicht werd gehouden dat NIEMAND hen iets anders gaf dan wat ze moesten leren eten, onder het mom van als ze genoeg honger hebben doen ze het wel, maar dat konden ze niet, net zoals jouw dochtertje dat niet kan. Ook niet na een paar dagen.

   Wij kregen heel veel reacties van mensen, gevarieerd van “gewoon uithongeren” tot “als ze bij mij in huis was leerde ik het haar wel even”, maar ik kan je verzekeren dat het voor ons beslist geen spelletje of machtsstrijd is, en ook nooit is geweest.

   Ik kan vanaf hier natuurlijk niet zeggen of jouw dochtertje hetzelfde heeft als ons, maar als dit wel zo is dan is het heel belangrijk dat je NIETS forceert en zeker niet met haar ‘veilige’ gerechten knoeit in de hoop nog iets anders binnen te krijgen, want dat leid er op termijn alleen maar toe dat ze dat gerecht wat tot dan toe veilig was ook niet meer gaat eten.

   Wat ik in jouw situatie zou doen is blijven aanbieden maar niet forceren. Het kan zijn dat ze op een dag toch iets probeert, maar laat haar dan het initiatief nemen. Het kan ook zijn dat ze niets toevoegd, in dat geval zou je eens in de zoveel tijd bij de huisarts kunnen laten controleren of ze iets te kort komt. Een deel van ons laat zich ook regelmatig medisch keuren en blijken kerngezond te zijn, ondanks hun karige dieet.

   Als je meer wil weten of vragen hebt, voel je dan vrij om contact met mij te zoeken! Mijn e-mail adres is bekend bij de redactie van deze site, daar ik het hierboven heb ingevuld!

  • Mijn kind is nu 1, paar dagen geleden geworden. zij drinkt nog steeds geen melk (pap). Zo ze bij ggd haar eerste vaccinatie kreeg ging het mis. Tot nu toe drinkt ze slecht 90 cl per 3 slaapjes. Eten wilt ze ook niet echt. Ik geef mijn baby in haar slaap te drinken, dus tussen lichte slaap en diepe slaap in. Niet te snel anders gaat ze huilen en vechten. Misschien ook een oplossing voor jou?

 3. Ha Charlotte,

  Stopt ze buiten etenswaren wel speeltjes, steentjes, blaadjes etcetera wel in haar mond voor ‘onderzoek’?

  Ik heb een zoon van 1 en jou verhaal raakt me, het lijkt me om gek van te worden.
  Vandaar dat ik reageer. Ik wou dat ik een gouden tip had.

  Het enige wat ik kan bedenken is om een tijdje lang op plekken waar ze komt/speelt eetbare dingetjes neer te leggen en te zien of ze spelenderwijs die dingetjes gaat onderzoeken…lees: op eet.

  Hanna Roos

 4. hallo Charlotte
  ik wou je even zeggen dat jouw verhaal voor mij heel herkenbaar is . ik zit ook in zo lastig pakket met mijn 11 maanden oude dochtertje . vanaf 2 maanden werd het al moeilijk om haar de fles te geven en nu met 11 maanden doet ze dat redelijk het is rond de 400 cc aan melk wat zij binnen krijgt per dag . het bijvoeden is vanaf dag 1 dat we ermee begonnen al een ramp zij accepteerd geen lepel die mama vasthoud bij haar in de buurt ze wil alles zelf doen en dat mag ze ook gewoon alleen is het zo dat ze amper wat binnen krijgt en er meer mee speelt en uit elkaar trekt en het lijkt ook alsof ze nooit echt honger heeft of iets heel lekker vind als ik per dag kijk wat zij binnen krijg is dat na mijn idee ook veelste weinig zo ziet haar schema er uit smorgens fles 150 wat pap met lepel wil ze niet rond 10 1 stuk fruit eet ze miss 1 of 2 hapjes en beland op de grond 12 broodje korst op goede dagen een half broodje maar meestal 1 of 2 hapjes maakt niet uit of ik het brood in melk of thee doop of er beleg of zoet op zit daarna een fles waar ze miss 100 van drinkt 3 uur wat drinken en koekje het drinken gaat wel op het koekje miss 1 of 2 hapjes dan om half 6 warm dat is zo gevarieerd mogelijk en alles geef ik in stukken een hele gekookte wortel ,sperziboontje ,bloemkool roosjes, broccoli en aardappel in partjes en soms wat vlees of ei als zei een half worteltje eet en misschien 2 sperziboontjes dan heeft ze het wel gezien als toetje doe ik 100 cc volle yoghurt in haar flesje en dat gaat soms op wat ik nog wel eens wil doen als ze de hele dag niks heeft willen eten is een potje fruit van 6 maanden in haar flesje doen verdunt met een beetje water dat gaat vaak wel goed het ligt bij haar niet aan het niet kunnen doorslikken want als je een paar hapjes kan eten kan het ook meer het lijkt alsof ze er gewoon geen zin in heeft tot slot krijgt ze savonds nog een fles als ik naar bed ga en daar neemt ze ook rond de 150 van ik weet hoe frustrerend dit voor je moet voelen hier precies zo en het lijkt vaak alsof ik de enigste ben als je om je heen kijkt en al die lekkere mollige baby<s zo goed alles naar binnen werken mijn dochtertje is 73 cm lang en weegt 7350 gram dus een klein en fijn meisje ik hoop dat er betere tijden gaan aanbreken voor jullie en voor mezelf haha

 5. Hallo Charlotte,

  Wanhopige moeder hier van een 9 maanden oud baby.

  Ik heb een zeer moeilijke eter. Mijn dochtertje wilt liever alles zo fijn gepureerd. Van structuur moet ze niets hebben. Brood wilt ze ook niet en mijn zelf gemaakt warm eten ook niet. Wat ze wel wilt izijn die olvarit potjes van 6 maanden. Daarnaast pureer ik haar fruit ook zo fijn fijn mogelijk en dan lust ze het wel.
  Mijn dochtertje is zeeer klein weegt nu ruim 5.7 kg en s ongeveer 70 cm. Wat afgevallen ook door de tandjes die komen. daarnaast krijgt ze over gehele dag 200 tot 300 aan pap met borstvoeding. Ik maak me ook erg veel zorgen omdat ik in mijn omgeving ook allemaal verhaaltjes hoor over hoe goed hun kindjes niet eten en da sta dar als enige wiens baby niet wilt eten. Daarnaast moet ik vertellen dat ik haar haar pap, fruithapje en toetje dmv afleiding alleen in haar krijg.
  Heb voor mijn doen alles geprobeerd maar het wilt niet. Ben nu wanhopig om me dochtertje te leren eten en grovere structuur hoort daar ook bij met brood.

  Ik zou het zo erg waarderen als u me kon helpen

  Gr,

 6. Hallo iedereen,

  gaat het nu beter met jullie kindjes? Mijn dochtertje is nu 11 maanden en gaat ook in hongerstaking! Ik ben ook radeloos, heb al alles geprobeerd. Ik maak mij echt grote zorgen. Ik hoop dat het beter wordt…
  ik zou graag weten hoe het nu met jullie gaat of ik ook mag hopen op beterschap?

  Vele groetjes.

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven