Broodbeleg voor baby, dreumes, peuter

Ik lees en hoor het vaak: wat moet ik mijn baby/kind op brood doen?

De schappen puilen uit met potjes broodbeleg speciaal voor kinderen. Ik heb daar zelf niet zoveel mee. Maar nu is het enige wat T. eist, is dat hij eten krijgt en niet dat hij eten krijgt uit potjes met leuke figuurtjes erop. Nu weet ik natuurlijk niet wat hij graag wil en leuk vindt als we een jaar verder zijn, dus ik zal bij voorbaat maar niet al te hard roepen dat het hier nooit in huis komt. Maar ik zal mijn best ervoor doen. Pannekoeken in leuke figuurtjes  en komkommerhazen zijn toch ook leuk?

Vooralsnog dus normaal spul hier in huis. Chocopasta en hagelslag krijgt hij (nog) niet op brood. Dat eten wij zelf ook niet vaak.
Vlees eten we uberhaupt niet en Hollandse kaas krijgt hij zelden op brood, omdat er in het avondeten al regelmatig koemelkkaas zit. Smeerkaas vind ik een raar product (hoop zout en hulpstoffen, beter gewoon kaas van het blok) en eet ik zelf eens per jaar ongeveer, met heel veel zwarte peper erop.

Bijvoeding: Broodbeleg voor baby, dreumes, peuter en grotere kinderen

Wat dan wel?

 • Pindakaas zonder zout (grote pot van 650gr. bij de ekowinkel)
 • Tahin (sesampasta zonder zout, zit calcium in, bij de Exoot of de ekowinkel, ook erg lekker met een geprakte banaan erop)
 • Hummus (kikkererwtensmeersel, bij veel supermarkten te koop, zowel in de koeling als in het exotische schap). Hummus kun je ook makkelijk zelf maken en in de herfst ook lekker met pompoen.
 • Zachte geitenkaas met een klein lepeltje honing erop (honing niet voor baby’s, wel voor dreumes).
 • Appelstroop
 • Soms vegetarische smeersels, als tartex (of van zonnatura).
 • Notenpasta/cashewnotenpasta (ekowinkel)
 • Enkel roomboter

Boter. Wij hebben ervoor gekozen alleen maar roomboter in huis te hebben voor op brood. We besmeren boterhammen waar  smeerbaar spul op gaat niet met boter. Op ongeveer de helft van de boterhammen gaat dus roomboter, een dun laagje.
Waarom roomboter en geen margarine/halvarine? In roomboter zit van nature vitamine D en vetten. Margarine bevat vetketens die korter zijn en waarvoor je lichaam meer moeite moet doen om het om te zetten in de juiste ketens. Bovendien zou ik niet weten waarom ik een product zou eten waaraan bijvoorbeeld vitamine D is toegevoegd, terwijl het van nature al in roomboter zit. Ik bespaar qua vetten liever op suikerrijke tussendoortjes en avondsnacks.

11 reacties

 1. Hmm tahin op brood.. nooit geprobeerd.
  Straks meteen even doen.

  Ook hier weinig tot geen leuke kleurtjes/figuurtjes op de potten. En Anne Sophia is alweer zo goed als 3. Je kunt het dus nog wel even volhouden.
  Tot de kleuterschool is de schatting hier nu.
  1 keer ben ik gezwicht.. Dora Boterhamworst.
  En wat zegt mevrouw.. “nee mama, ik wil geen doraworst”
  Ok, opgelost.

 2. Daar kwam je goed vanaf!

  Je hebt wel tahin in huis voor andere doeleinden? Welke?

  • Hmm nou normaal gebruik ik het niet zo vaak.. maar laatst gekocht voor eh.. ja iets :)
   Weet het niet meer.. zal wel een verjaardagshapje zijn geweest. bedacht me toen al dat ik verder geen idee had wat met de rest te doen :)
   Dus dit idee was heel welkom.

   De dora-worst deelden ze natuurlijk uit in de winkel.. maarja.. niet lekker dus.
   Vervelend! :)

 3. Houd er rekening mee dat babies geen honing mogen!

 4. Goed dat je het nog even zegt, ik zal het voor de zekerheid benadrukken in de post zelf.

 5. oma had laatst bob-de-bouwer boterhammen worst gekocht. de kinderen (3 en 5) besloten unaniem: ‘dat ziet er niet uit als eten’ en weigerden (yeuh!)
  minpunt is wel dat ze bij ons op de creche de laatste tijd zoveel rotzooi krijgen. opeens vroeg de jongste om ‘schuddebuikjes’. nooit van gehoord!

 6. Hier doet geprakte avocado het ook goed. De pompoenhummus ziet er goed uit! Ga het van de week meteen proberen!

 7. Hai, ben blij om een andere tip te krijgen dan smeerkaas/worst en appelstroop voor op brood.
  Vanaf welke leeftijd mag je de zoutloze pindakaas en tahin op brood doen. Mijn meid is bijna 10 maanden, mag ze dat dan al hebben?
  Merci!

  • Patricia. Je kunt na 9 maanden starten met zoutloze (en suikerloze) pindakaas en zoutloze tahin. Wel langzaam starten en opletten, i.v.m. eventuele alergieen.

   Ik zou de smeerkaas en smeerworst het raam uit gooien, een hoop hulpstoffen en weinig echt spul. Zit amper kaas of vlees in. Sowieso hoeven kinderen tot 2 jaar geen vlees. :)

   Ik heb dit schema min of meer gevolgd qua voedselintroductie: http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/nederlands.html

   Alleen kreeg hij vanaf 14 maanden al wel kleine beetje ui, prei en nu dan kolen (want 17 maanden en het is nu het seizoen voor zulk spul).

 8. Zo nu ook eens dit weblog doorlezen voor zover ik kom met twee nachten slaapgebrek ;). Veel leuke tips en recepten. Hierboven las ik al een post wat het kinderdagverblijf betreft en ik heb dezelfde ervaring. Ik wilde het chocolade eten bij Milena zo lang mogelijk uitstellen (ik ben een verslaafde, mijn vader en beide tantes),maar op een dag vroeg ze echt om pasta op brood en ik maar denken dat ze nog geen chocolade kende.

  Gelukkig kent ze het niet in snoepvorm. De kinderen van mijn vriendin kunnen rustig chocolade muntjes e.d. in haar buurt eten.

  Milena is helemaal gek op appelstroop en pindakaas. Tahin vindt ze niet lekker, terwijl ik het bijna net zo als pindakaas vind smaken. Dadelstroop vindt ze ook lekker en natuurlijk jam.

Laat een reactie achter

Het emailadres wordt niet zichtbaar op de site. Verplichte velden *

*

Scroll naar boven